Zapad ne može da se dogovori: Ko će obučavati ukrajinske pilote za korišćenje F-16?

Dodatni problem za Kijev je činjenica da SAD moraju da potpišu dozvolu za transfer aviona i dodatnog materijala za obuku, ali Bela kuća ni Pentagon nisu saopštili kada će to uraditi

Sjedinjene Američke Države i saveznici još se nisu dogovorili ko će obučavati ukrajinske pilote da upravljaju borbenim avionima F-16, kao ni gde će obuka biti organizovana, piše "Politiko".

Danska i Holandija pre dva meseca su najavile da će predvoditi međunarodnu koaliciju za obuku ukrajinskih pilota za upravljanje borbenim avionima američke proizvodnje, a koalicija je od tada narasla na 11 članica, među kojima su Kanada, Poljska i Velika Britanija.

Međutim, nijedan pilot do danas nije započeo obuku, a američki zvaničnici još ne znaju ni u kojoj državi će obučavati Ukrajince.

Ranije se kao jedan od predloga pominjala obuka u bazi Nacionalne garde američkog vazduhoplovstva u Arizoni, ali ova ideja nije zaživela, rekli su zvaničnici za "Politiko".

Moguće je i da će Amerikanci obučavati Ukrajince u Evropi, ali nije poznato ni koje zemlje su u igri. Američki zvaničnici za "Politiko" su naveli da "sa partnerima i saveznicima rade na iznalaženju najpraktičnijeg načina za sprovođenje ovog plana".

Rumunija je jedna od zemalja članica koalicije koju predvode Danska i Holandija, a predsednik ove zemlje Klaus Johanis ranije ovog meseca je najavio da će njegova vlada izgraditi "regionalni centar za obuku pilota". Međutim, niko u rumunskoj vladi nije otkrio kada i gde bi taj objekat mogao da bude otvoren.

Dodatni problem za Kijev je činjenica da SAD moraju da potpišu dozvolu za transfer aviona i dodatnog materijala za obuku, ali ni Bela kuća, ni Pentagon nisu saopštili kada bi mogli da daju odobrenje za slanje aviona. Nije poznato ni da li je bilo koja članica NATO-a u Evropi zaista poslala neki od aviona F-16 u Ukrajinu.

Američki zvaničnici izbegavaju da kažu i koliko F-16 nameravaju da isporuče Kijevu. Načelnik američkog generalštaba Mark Mili nedavno je izjavio da SAD ne mogu da isporuče dovoljno aviona da tok sukoba preokrenu u korist Kijeva.

On je, takođe, rekao da su ti avioni izuzetno skupi i da bi "bile potrebne godine kako bi se obučili piloti, sproveo remont i prikupio novac da se sve to sprovede".

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski više puta je vršio pritisak na zapadne pokrovitelje kako bi isporučili F-16, tvrdeći da bi avioni, uz rakete dugog dometa, mogli da spasu ukrajinsku ofanzivu. Međutim, na to bi mogao da čeka najmanje devet meseci.

"Neki piloti će verovatno početi obuku do kraja godine, ali F-16 sa bojama ukrajinske zastave verovatno neće poleteti pre proleća", rekao je jedan zvaničnik za "Politiko".

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je da će, ako Zapad nastavi sa isporukom F-16 u Ukrajinu, ti avioni "goreti kao i ostatak zapadnog naoružanja".