Svet

Većina Izraelaca strahuje od građanskog rata

Pedeset četiri odsto anketiranih smatra da pravosudne reforme ugrožavaju nacionalnu bezbednost Izraela
Većina Izraelaca strahuje od građanskog ratawww.globallookpress.com © Eyal Warshavsky

Oko 56 odsto Izraelaca strahuje da bi u njihovoj državi mogao buknuti građanski rat usred protesta širom zemlje zbog novog zakona koji ograničava moć Vrhovnog suda, pokazala je anketa objavljena u sredu.

Izraelski predsednik Isak Hercog je ranije upozorio da bi sukobi oko zakona mogli dovesti do krvoprolića.

Parlament Izraela usvojio je u ponedeljak prvi deo Netanijahuovog reformskog paketa, ograničavajući sudski nadzor nad postupcima vlade i mogućnost suda da stavi veto na političke odluke i imenovanja. Premijer Netanijahu tvrdi da je reforma neophodna zbog zauzdavanja pravosuđa, dok opozicioni lideri smatraju da ovaj potez ugrožava samu izraelsku demokratiju.

Nakon usvajanja zakona, demonstracije su izbile u nekoliko gradova, a u Tel Avivu i Jerusalimu došlo je do sukoba demonstranata i policije. U gradu Kfar Saba, koji se nalazi severno od Tel Aviva, troje osoba je povređeno kada je vozač automobilom uleteo u grupu demonstranata koji su blokirali autoput.

Prema istraživanju koje je u utorak sproveo izraelski "Kanal 13", 56 odsto ispitanika se plaši izbijanja građanskog rata. Više od 10.000 rezervista je u znak protesta odbilo vojne pozive, dok nuklearni naučnici prete otkazom.

Pedeset četiri odsto anketiranih smatra da ove reforme ugrožavaju nacionalnu bezbednost Izraela.

Anketa je pokazala i da 28 odsto ispitanika želi da se preseli u inostranstvo.

Netanijahu je obećao da će razgovarati sa opozicionim liderima Benijem Gancom i Jairom Lapidom o predloženim promenama, dodajući da je spreman za kompromis. Samo 33 odsto ispitanika reklo je da veruje premijeru, ali je 55 odsto ipak pozvalo Ganca i Lapida da se vrate pregovorima sa Netanijahuom.

Ganc je obećao da će, ukoliko njegova centristička Partija nacionalnog jedinstva dođe na vlast, potpuno poništiti Netanijahuove reforme.

Izrael su od januara do marta potresali protesti zbog najave pravosudnih reformi. Netanijahu je tada pristao da ih odgodi i da započne pregovore sa opozicionim strankama.

Sredinom marta, izraelski predsednik Isak Hercog je pozvao Netanijahua da prihvati ublaženu verziju zakona, upozoravajući da je "pravi građanski rat na dohvat ruke."

image