Šojgu sa liderom Severne Koreje: Razgovori o globalnoj bezbednosti

Kim Džong Un sproveo je ruskog ministra po izložbi posvećenoj najnovijem naoružanju i upoznao ga sa novim severokorejskim dronovima

Lider Severne Koreje Kim Džong Un sastao se danas sa ruskim ministrom odbrane Sergejom Šojguom, a zvaničnici su, kako prenose ruski mediji, govorili o mnogim pitanjima, uključujući globalnu i regionalnu i nacionalnu bezbednost, na koju je stavljen naglasak.

Kako prenose severnokorejski mediji, lider Severne Koreje "se sa zadovoljstvom sreo sa ministrom odbrane Šojguom i razmenio sa njim tople pozdrave".

Tokom sastanka, bilo je reči i o dubokim istorijskim vezama naroda dveju zemalja, a Šojgu je lideru Severne Koreje uručio i pismo ruskog predsednika Vladimira Putina.

Kim Džong Un je zatim sproveo Šojgua po izložbi posvećenoj najnovijem oružju i vojnoj tehnici koji se proizvode u Severnoj Koreji, a tom prilikom ruskom ministru odbrane je pokazao i severnokorejske dronove, koji po spoljašnjem izgledu podsećaju na američke.

Šojgu je imao prilike da se upozna i sa najnovijim oklopnim vozilima, tenkovima i balističkim raketama svog istočnog suseda. 

Kako prenose "RIA Novosti", Kim Džong Un je, takođe, iskazao svoje mišljenje povodom pitanja "koja predstavljaju zajednički interes", a koja se tiču borbe protiv "nasilja i samovolje imperijalista", borbe za suverenitet, međunarodnu pravdu i mir. 

Nakon toga, ministar odbrane Rusije prisustvovao je koncertu posvećenom 70 godina od kako je završen Korejski rat, koji je trajao od 1950. do 1953. godine.

Poseta ruskog ministra i ruske delegacije Pjongjangu završava se danas.