Svet

Vašington bi "mekim taktikama" da spušta cenu ruske nafte

Bajdenova administracija ne bi da koristi pretnje kako ne bi ugrozila energetsko tržište
Vašington bi "mekim taktikama" da spušta cenu ruske nafte© Tanjug/AP Photo/Osamah Abdulrahman, File

Bajdenova administracija spremna je da izvrši dodatni pritisak na zapadne trgovačke kuće, osiguravajuće kompanije i vlasnike tankera kako bi ih "podsetila" da treba da se pridržavaju ograničenja cene ruske nafte od 60 dolara po barelu koje je su nametnule G7, Evropska unija i Australija.

U ovom svom poduhvatu, Amerika će, kako Rojters predviđa, ipak koristiti "meke" taktike, umesto pretnji, kako oštrijim pristupom ne bi ugrozila energetsko tržište.

"Inicijalni plan Ministarstva finansija je da ima mek pristup, a ne da se na tankere i vlasnike cisterni obrušava poput čekića. Ideja je da se sve to sprovodi tiho, pismima i telefonskim pozivima", kaže izvor upućen u planove SAD.

Američki zvaničnici će zato, kako sagovornik Rojtersa kaže, trgovačkim kućama, vlasnicima tankera, osiguravajućim kompanijama i drugima samo sugerisati da - ako Rusi koriste njihove pomorske usluge, moraju sačuvati potvrde koje pokazuju da je ruska nafta plaćena manje od 60 dolara.

Jer, prema podacima agencije, ruskom naftom "ural" trguje se već gotovo dve nedelje na tom limitu, ili čak skuplje.

Kancelarija američkog Ministarstva finansija za kontrolu strane imovine (OFAC) preti da pojedinci ili kompanije koji izbegavaju ili krše ograničenja mogu da se suoče sa građanskim ili krivičnim postupcima, uključujući novčane kazne, i da će Amerika, kako bi prokazala zaobilaženje sankcija, sa drugim zemljama sarađivati i razmenjivati informacije o "utaji".

"Administracija ne želi da previše pribegne pretnjama i da rizikuje povećanje globalnih cena nafte mešanjem u kretanje nafte. Sigurno ne žele da uplaše pružaoce usluga koji olakšavaju izvoz", rekao je izvor koji poznaje administraciju.

Zamenik ministra finansija Voli Adejemo nedavno je razgovarao sa predstavnicima zemalja sa velikim brodskim flotama i pomorskom trgovinom, dok je Elizabet Rozenberg, pomoćnica ministra finansija za finansiranje terorizma i finansijske zločine, pozvala pružaoce zaštite i osiguranja da podseti igrače na tržištu koji su američki zahtevi u vezi sa kupovinom ruske nafte.

Stejt department "pažljivo prati sva plovila koja se bave utovarom sirove nafte i naftnih derivata iz Rusije, kao i potencijalno izbegavanje ili nepoštovanje sankcija, uključujući korišćenje obmanjujuće prakse za pristup koalicionim uslugama za naftu koja se trguje iznad ograničenja",  rekao je portparol.

Ako cene "urala" nastave da rastu iznad ograničenja, Vašington bi, kako Rojters dodaje, mogao da podstakne druge zemlje G7 i EU da povećaju gornju granicu, ali to bi bio diplomatski i politički poduhvat koji se suočava sa otporom istočnoevropskih zemalja i američkih zakonodavaca.

image