"Fajnenšel tajms": Kijev izgubio petinu zapadne opreme, mora da menja taktiku

Ukrajinci se sada više fokusiraju na artiljeriju, ali nedostatak municije tu taktiku čini neodrživom na duži rok

Gubici tokom ukrajinske dugo najavljivane kontraofanzive bili su teški i došli su rano.

Pokušavajući da se probiju kroz široka polja južne Ukrajine, kijevske trupe su izgubile petinu opreme koju su dobile od NATO-a, tvrde zapadni i ukrajinski zvaničnici.

Odgovor Kijeva na takav razvoj događaja sada je jasan - promena taktike. Umesto da se zaleću u minska polja sa svojom NATO taktikom, Ukrajinci pokušavaju da oslabe ruske pozicije artiljerijskom vatrom, piše "Fajnenšel tajms".

Ukrajinska artiljerija odnedavno koristi kasetnu municiju dobijenu od Sjedinjenih Američkih Država kako bi otvorili put za prolaz manjih jedinica.

Ipak, zapadne zemlje nisu ubeđene da je ta ukrajinska taktika dugoročno održiva, kao i da će ona dovesti do konkretnih pomaka na bojnom polju, piše britanski list. Postoji zabrinutost i da Ukrajina previše brzo troši zalihe artiljerijske municije, ali i da će to Rusiji dati previše vremena za jačanje odbrambenih pozicija.

Kratkoročno, ta taktika je smanjila ukrajinske gubitke. Broj uništene tehnike zapadne proizvodnje manji je nego u prve dve nedelje kontraofanzive, prenosi FT.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski i drugi kijevski zvaničnici su priznali da njihova vojska napreduje sporo, ali tvrde da je kontraofanziva "daleko od gotove".

Dva neimenovana vojnika koja su učestvovala u ranim operacijama rekla su za FT da su se suočili sa jačim otporom nego što se očekivalo što je rezultiralo gubicima američkih borbenih vozila "bredli" i inženjerske opreme koju je isporučio Zapad.

Takođe su rekli da su mnoge "neiskusne" trupe bile "nespremne" za složeni napad uprkos tome što su prošle kroz zapadnu obuku. 

Ukrajinci su opisali i "haos" koji je vladao na početku borbenih operacija - incidenti sa "prijateljskom vatrom" i napadi koji su se brzo pretvarali u operacije spašavanja nakon što su naišli na minska polja, antitenkovske rakete i ruske avione Ka-52.

Vlad Vološin, ukrajinski pukovnik zadužen za odnose s javnošću, izjavio je za FT da Ukrajinci "oslobađaju" tek jedan do dva kvadratna kilometra na dan.