Spaljivanje Kurana u Švedskoj stavilo na probu zakon o slobodi izražavanja, premijer zabrinut

Imidž Švedske promenio se iz tolerantne zemlje u neprijateljsku zemlju, navodi švedska bezbednosna agencija

Niz spaljivanja Kurana u Švedskoj i brojni protesti u muslimanskom svetu loše je uticao na imidž zemlje u inostranstvu i doveo do pogoršanja bezbednosne situacije u zemlji, upozorila je njihova bezbednosna služba Sapo.

"Imidž Švedske promenio se iz tolerantne zemlje u neprijateljsku zemlju prema islamu i muslimanima, gde država sankcioniše napade na muslimane i gde socijalne službe mogu kidnapovati muslimansku decu", navodi se u saopštenju.

Švedski premijer Ulf Kristerson izrazio je danas izuzetnu zabrinutost zbog mogućih posledica ukoliko se nastave protesti na kojima se skrnavi Kuran.

"Postoji niz novih zahteva za dobijanje dozvole za skrnavljenje (Kurana). Ja sam izuzetno zabrinut do čega bi to moglo da dovede", rekao je on švedskoj novinskoj agenciji TT, preneo je Rojters.

Kristerson je naveo da, ako ovi skupovi budu dozvoljeni, postoji jasan rizik da će se nešto ozbiljno dogoditi u budućnosti.

Šef švedske diplomatije Tobijas Bilstrom poručio je ranije danas da Švedska ne sankcioniše, niti odobrava spaljivanje Kurana, ali da to dozvoljavaju švedski zakoni o slobodi govora.

"U nekim zemljama postoji percepcija da švedska država stoji iza ovoga ili da to odobrava. Mi to ne činimo. Reč je o delima koja čine pojedinci, ali ih čine u okviru zakona o slobodi govora", objasnio je Bilstrom.

Prethodnih nedelja u Švedskoj je održano nekoliko protesta tokom kojih su spaljivani primerci Kurana, što je izazvalo ogorčenje i proteste u muslimanskim zemljama.

Prošle nedelje demonstranti su zapalili švedsku ambasadu u Iraku nakon što su saznali da je policija u Stokholmu dala dozvolu za još spaljivanja knjiga.

Za Šveđane je to pitanje izazvalo veliku dilemu, jer je u pitanju istorijsko i osnovno pravo koje datira još iz 1766. godine. Nordijska nacija je čak 1970. godine ukinula zakone koji ograničavaju bogohuljenje, a sam Ustav garantuje pravo na izjašnjavanje o bilo kojoj temi - pa i onoj koja može biti štetna po vernika.

"Švedska ima jednu od najjačih zakonskih zaštita slobode izražavanja na svetu", kaže za Bi-Bi-Si Martin Šulc, profesor prava na Univerzitetu u Stokholmu.

Vlada predvođena desnim centrom sada razmatra moguće izmene zakona koji su dozvolili da se spali Kuran u Stokholmu.

Kritičari su istakli da Švedska od 1949. godine ima zakon koji zabranjuje huškanje protiv etničkih grupa, uveden kao odgovor na Holokaust.