Svet

Uspon antiruskog jastreba: Viktorija Nuland od danas na novoj funkciji

Niko više od nje nije uradio na pogoršanju odnosa Rusije i SAD, a sada je postala jedan od glavnih diplomata Vašingtona
Uspon antiruskog jastreba: Viktorija Nuland od danas na novoj funkcijiGetty © Pool / Pool

Bajdenova administracija tiho je saopštila početkom ove sedmice da će Viktorija Nuland preuzeti dužnost vršioca dužnosti zamenika u Stejt departmentu. Ona će zameniti Vendi Šerman, koja planira da se povuče krajem ove nedelje.

Imenovanje Nulandove obradovaće antiruske jastrebove koji žele da pojačaju pritisak na Kremlj. Ali, za one koji se zalažu za okončanje sukoba u Ukrajini pregovorima, unapređenje ozloglašenog "nediplomatskog diplomate" predstavlja gorku pilulu.

Malo podsećanje. Kada je Nulandova bila u Obaminoj administraciji, imala je sada već ozloglašeni razgovor sa američkim ambasadorom u Ukrajini. Dok je Majdan potresao zemlju, ovo dvoje diplomata razmatralo je prednosti i mane opozicionih lidera. Nulandova je bila za postavljanje Arsenija Jacenjuka na vlast.

Jacenjuk će postati premijer kasnije tog meseca, nakon što je bivši, proruski predsednik Viktor Janukovič pobegao iz zemlje. U jednom nezaboravnom trenutku razgovora, Nuland je rekla "Je**š EU" kao odgovor na mekši stav Evrope o protestima.

Kontroverza oko poziva i implikacije o umešanosti SAD u svrgavanje Janukoviča podigle su tenzije sa Rusijom i doprinele odluci ruskog predsednika Vladimira Putina da zauzme Krim i podrži pobunu u istočnoj Ukrajini. Verovatno nije pomoglo ni njeno deljenje kolačića demonstrantima u Kijevu. Nulandova je, zajedno sa carom sankcija Stejt departmenta Danijelom Fridom, tada predvodila napore da se Putin kazni sankcijama, podseća "Risponsibl stejtkraft".

Jastrebovske sklonosti Nulandove nastavile su se nakon što je napustila Obaminu administraciju. Još 2020. godine napisala je esej za "Forin afers" pod naslovom "Prikovati Putina" u kojem je pozvala na trajno proširenje NATO baza na istočnom krilu Alijanse, što bi sigurno podstaklo napetosti između Sjedinjenih Država i Rusije.

Nuland se takođe protivila ideji o ponovnom pokretanju Novog START-a, jedinog preostalog sporazuma kojim se ograničavaju zalihe nuklearnog oružja Vašingtona i Moskve – kada je trebalo da istekne 2021.

Otkako se vratila u Stejt department pod predsednikom Džozefom Bajdenom, pokazala je malo interesovanja da se pretvori u "golubicu".

U intervjuu ranije ove godine, Nuland je Putina nazvala "autokratom iz 19. veka" i opravdala ukrajinske napade na Krim, koje je Rusija nazvala crvenom linijom. "Ako ne pobedimo Putina, svaki drugi autokrata na ovoj planeti će pokušati da odgrize delove zemalja i destabilizuje poredak koji nas je u velikoj meri održavao bezbednim i prosperitetnim decenijama i decenijama", tvrdila je ona.

Ukratko, Nulandova 1) je navodno bila umešana u zaveru za svrgavanje ukrajinskog predsednika, 2) definitivno je stajala iza strogog režima sankcija ruskim zvaničnicima i 3) od tada nikada nije ublažila svoje ultrajastrebovske stavove. S obzirom na to da su tenzije između SAD i Rusije na najvišoj tački u poslednjih nekoliko decenija, ne bi trebalo da bude sumnje u to kako će njeno imenovanje biti primljeno u Moskvi, komentariše autor teksta Konor Ekols.

Razloga za nadu ipak ima. U saopštenju u kom su najavili penzionisanje Šermanove, Bajdenova administracija nije dala jasnu naznaku da li će Nulandova biti nominovana da formalno preuzme funkciju zamenika državnog sekretara.

"Bajden je zamolio Viktoriju Nuland da bude vršilac dužnosti zamenika sekretara dok se naš sledeći zamenik sekretara ne potvrdi", navodi se u saopštenju. Ovo ostavlja razlog da se veruje da postoji unutrašnje protivljenje njenoj nominaciji, ili da administracija ima na umu nekog drugog.

Sličnu tezu zagovarao je i novinar Simor Herš koji je na svom blogu naveo da je dolazak Nulandove izazvao paniku u Stejt departmentu iako se njen stav prema Rusiji savršeno uklapaju sa Bajdenovim.

image