Svet

Makron osuđuje "novi imperijalizam" dok obilazi ostatke francuske imperije

Predsednik Francuske smatra da je legitimno da uputi takva upozorenja s obzirom na kolonijalnu prošlost zemlje
Makron osuđuje "novi imperijalizam" dok obilazi ostatke francuske imperije© Henri Swzarc/Keystone Press Agency

Predsednik Francuske Emanuel Makron osudio je "novi imperijalizam" u Indo-Pacifiku, obećavajući da će Pariz pojačati prisustvo u regionu kako bi odbranio suverenitet manjih država.

"U Indo-Pacifiku, a posebno u Okeaniji, pojavljuje se novi imperijalizam i logika moći koja ugrožava suverenitet pojedinih država, najmanjih, često najkrhkijih", rekao je Makron u Vanuatu.

Predsednik Francuske nalazi se u petodnevnoj poseti južnom Pacifiku, gde obilazi francuske teritorije Nove Kaledonije, Papue Nove Gvineje i arhipelaga Vanuatu, prenosi briselski "Politiko".

Kako se navodi, u tom regionu SAD takođe povećavaju svoje prisustvo, a Kina takođe vodi sve ofanzivniju spoljnu politiku. Makron, međutim, nije imenovao države koje optužuje za "novi imperijalizam".

Predsednik Francuske je ovom prilikom osudio "ilegalni ribolov", eksploataciju retkih minerala i "iznuđivačke zajmove ponuđene manjim državama".

Kako ocenjuje "Politiko", Makron hoda po žici između istorijskog saveza Francuske sa SAD i drugim zapadnim zemljama i svoje želje da igra ulogu "balansirajuće sile" u regionu. 

Zbog te pozicije Makron je kritikovan i ranije, a posebno nakon što je za "Politiko" rekao da Evropa ne bi trebalo da bude američki vazal, te da ne treba da bude uvučena u konflikt Kine i SAD oko Japana.  

Kako piše briselski portal, u pitanju je prva poseta francuskog predsednika Indo-Pacifiku otkako je Šarl de Gol obišao region 1966. godine, a trebalo bi da obeleži "ponovno uključivanje" Francuske u tu oblast, čije su države bile uznemirene isključenjem Pariza iz saveza AUKUS (Australija, Britanija, Amerika) 2021.

Francuska, kako se nabodi, ima ambiciju da stane "rame uz rame" sa zemljama na  Pacifiku kako bi podržao "njihovu nezavisnost i suverenitet", rekao je Makron.

"Globalni poredak je potpuno poremećen spremnošću novih svetskih sila da ugroze svetski poredak i napadnu druge zemlje, poput Rusije koja napada Ukrajinu", rekao je Makron.

Francuska ima nekoliko teritorija u Tihom okeanu, uključujući Novu Kaledoniju, Francusku Polineziju i ostrva Valis i Futuna.

"Druge velike regionalne sile testiraju vaš i naš pomorski suverenitet", dodao je on. 

Makron je naveo da smatra da je legitimno da on uputi takva upozorenja s obzirom na Francusku kolonijalnu prošlost i kolonijalne veze Francuske sa regionom. 

"Mi smo naslednici te prošlosti", rekao je on. 

Vanuatu je bio francusko-britanski "kondominijum" poznat kao Novi Hebridi sve dok nije stekao nezavisnost 1980. godine. 

image