Zelenski ponovo kuca na vrata Brazila: Ako ne može oružje, može makar sastanak

Ne očekujem vojnu podršku od brazilskog predsednika, znam da je neću dobiti. Pozivam da okupi lidere latinoameričkih zemalja, kako bi nas samo čuli, kazao je ukrajinski lider

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski očigledno nije dobro shvatio poruku brazilskog lidera Lule da Silve kada je rekao da nije promenio svoj stav u vezi sa situacijom u toj zemlji, kao i da sadašnji posrednici nemaju šta da ponude stranama u sukobu u Ukrajini, te je još jednom pokušao da utiče na njega pozvavši ga da okupi lidere latinoameričkih zemalja kako bi čuli poruku ukrajinske strane.

"Latinska Amerika mi je veoma važna, Brazil i druge zemlje takođe. Ako dobijem poziv, idem u Brazil. A ako mi Lula da Silva ipak pomogne i uspe da okupi lidere Latinske Amerike, svi možemo da se nađemo tamo ili negde drugde. Ovo će takođe pomoći celom svetu da dođe do mira, a Ukrajinu će čuti i podržati kontinent", rekao je Zelenski u intervjuu brazilskom listu "Globo".

Prema njegovim rečima, njemu su "potrebne konkretne stvari". 

"Prvo, to približava Latinsku Ameriku i daje nam priliku da se sretnemo i razgovaramo. Ovo je politička podrška. Drugo, znam da Lula i brazilsko društvo podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i to nam je potrebno", dodao je.

Zelenski je takođe izrazio nadu da će Brazil moći da doprinese rešavanju Crnomorskog sporazuma o žitu, iz kojeg je Rusija nedavno izašla, kao i slanju humanitarne pomoći. 

Lider Ukrajine je dodao da ne očekuje vojnu podršku, rekavši da "neće tražiti oružje od brazilskog predsednika, jer zna da mu ga neće isporučiti".

Naime, brazilski lider ranije je rekao da je pažljivo slušao govor ukrajinskog predsednika na sastanku G7 i da može da samo da potvrdi da je njegov stav ostao isti.

Kako je Lula naveo, Savet bezbednosti UN nije imao snage da spreči sukob u Ukrajini, a svetu potrebna institucija sa snagom i autoritetom da donosi odluke.

"Da je Savet bezbednosti UN imao snage da pregovara, možda ne bismo imali rat između Ukrajine i Rusije. Potrebna nam je ozbiljna institucija koja ima težinu i snagu da donosi odluke. A ovo je takođe važno po pitanju klime", napisao je predsednik Brazila u svom blogu nakon završetka događaja G7 u Hirošimi.

Takođe, Lula da Silva je ranije odbio zahtev nemačke vlade za isporuku municije za tenkove "leopard", jer ne želi da dođe u sukob sa Rusijom.

"Lula je stavio veto na isporuke municije iz Brazila za tenkove u Ukrajini. Predsednik je odbio zahtev Berlina da bi sačuvao neutralnost i kako ne bi provocirao Ruse", prenele su "RIA Novosti".