Svet

Bolivija kupuje iranske dronove, Teheran širi uticaj

Sporazum Irana i Bolivije izazvao je nervozu u regionu
Bolivija kupuje iranske dronove, Teheran širi uticajwww.globallookpress.com © Iranian Army Office

Bolivija je ove sedmice dogovorila kupovinu iranskih dronova, plovila i tehnologije koje će koristiti u borbi protiv trgovine narkoticima i kako bi ojačala "teritorijalnu i graničnu kontrolu".

Novilo se prošle sedmice sastao sa iranskim kolegom Mohamedom Rezom Aštijanijem i potpisao memorandum o razumevanju u oblasti odbrane i bezbednosti.

Aštijani je naveo da su odnosi između Irana i "istomišljenika" iz Latinske Amerike "primer nezavisnih država". Novilo je, pak, rekao da je Iran "model za Boliviju u postizanju slobode".

Sporazum potpisan između Bolivije i Irana izazvao je zabrinutost u Argentini zbog rastućeg iranskog uticaja, naročito među jevrejskom zajednicom koja za bombaški napad AMIA 1994. godine - najsmrtonosniji u istoriji zapadne hemisfere pre 11. septembra - krivi Iran. U napadu je poginulo 85 osoba.

Argentina je, preko svog ministarstva spoljnih poslova, zvanično zatražila informacije od Bolivije o "temama razgovora i mogućim postignutim sporazumima" tokom Novilove posete Teheranu.

Bolivija je uzvratila poručivši Argentini da "preteruje" i da sporazum postignut sa Iranom nikoga u regionu ne ugrožava.

Sporazum Irana sa Bolivijom potpisan je mesec dana nakon prve turneje iranskog predsednika Ebrahima Raisija po regionu tokom koje je posetio saveznike u Latinskoj Americi: Venecuelu, Kubu i Nikaragvu.

Tom prilikom potpisani su novi sporazumi sa levičarskim vladama, uključujući osnivanje nove tehnološke kancelarije u Venecueli, nove sporazume o nauci i tehnologiji sa Nikaragvom i obećanje da će se boriti protiv "jenkijevskog imperijalizma" sa Kubom.

image