Svet

Orban: Ukrajina i njena vojska opstaju zbog novca sa Zapada

Suverenitet Kijeva je izgubljen, istakao je mađarski premijer
Orban: Ukrajina i njena vojska opstaju zbog novca sa Zapada© Tanjug/AP Photo/Vadim Ghirda

Postojanje Ukrajine i održivost ukrajinske vojske počiva samo na novcu Zapada, suverenitet te zemlje je izgubljen, rekao je mađarski premijer Viktor Orban, prenose "RIA Novosti".

"Suverenitet Ukrajine je praktično izgubljen. Jer zemlja koja nema finansijske prihode, koja ne može da obezbedi posao svojim građanima, a kamoli da finansira rat, nije suverena", rekao je Orban.

Prema njegovim rečima, za vođenje sukoba su potrebne tri stvari: "novac, novac i novac", a sa razvojem naoružanja vojni troškovi rastu još više.

"Sada samo zapadni novac održava Ukrajinu u životu, a ukrajinsku vojsku čini sposobnom", rekao je Orban.

Mađarski premijer je i ranije govorio da je Ukrajina izgubila suverenitet jer "nema ništa svoje". Prema njegovim rečima, Zapad joj daje sve.

"Ukrajina nema novca, nema vojnu industriju, nema sopstvene vojne proizvodne kapacitete. Novac dobija uglavnom od SAD, vojna sredstva takođe od Amerikanaca i sa Zapada", objasnio je on.

Sukob bi mogao da se završi jednim pozivom američkog vrha koji bi to zapovedio, ali Vašingtonu se ne žuri, rekao je Orban tada.

"Da su SAD rekle da žele mir, uradile bi to odmah sledećeg jutra. Zašto Amerikanci to ne žele? Odgovor nismo dobili ni na samitu NATO-a", naglasio je premijer Mađarske.

image