Svet

Meloni i Bajden učvršćuju veze dve zemlje dok Italija teži zaokretu prema Kini, razgovarali i o KiM

Zvaničnici u Rimu uveravaju Belu kuću da će Italija izaći iz investicionog sporazuma sa Pekingom "Pojas i put", a odluka treba da bude doneta do kraja godine
Meloni i Bajden učvršćuju veze dve zemlje dok Italija teži zaokretu prema Kini, razgovarali i o KiM© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Italijanska premijerka Đorđa Meloni rekla je da predsednik Sjedinjenih Američkih Država u potpunosti veruje u plan njene zemlje da uspostavi uravnotežene odnose sa Kinom.

Italija razmatra strategiju kako da izađe iz kineske inicijative "Pojas i put", preneo je "Blumberg" nazivajući je "kontroverznim investicionim sporazumom", što je uobičajeni narativ zapadnih medija i javnosti kada je reč o ovoj inicijativi Pekinga.

"Veoma je važno da se nastavi konstruktivni dijalog sa Pekingom. Odluka o 'Pojasu i putu' biće doneta do decembra u roku koji je za to predviđen", rekla je Meloni novinarima nakon sastanka sa Bajdenom u Ovalnom kabinetu.

Najviše desničarski usmereni lider koji je poslednjih godina posetio Belu kuću, Meloni radi na preoblikovanju diplomatskih odnosa sa Kinom. Zvaničnici u Rimu uveravaju Belu kuću da će Italija izaći iz ovog investicionog sporazuma sa Kinom, što ovu državu trenutno čini "otpadnikom" u G7, grupi u kojoj bi Italija trebalo da preuzme predsedavanje sledeće godine.

"Blumberg" je ranije izvestio da Meloni neće javno saopštiti svoju odluku o "Pojasu i putu" tokom kratke posete Vašingtonu, a premijerka je najavila i da planira posetu Kini kao jednu od sledećih.

Italija je pristupila inicijativi "Pojas i put" 2019. godine u vreme kada je premijer bio Đuzepe Konte. Sporazum, koji se obnavlja automatski na kraju svake godine ako se ne preduzmu nikakvi koraci, izazivao je sumnje u lojalnost Rima, ističe se u tekstu.

Meloni mesecima smišlja kako da se povuče iz ovog sporazuma, a da ne poremeti odnose sa Pekingom.

Bajden i Meloni razgovarali su i o situaciji na Kosovu i Metohiji i regionu Zapadnog Balkana, kako je navedeno u zajedničkom saopštenju posle sastanka. 

Dvoje zvaničnika pozvali su na deeskalaciju i pomirenje u regionu Zapadnog Balkana, naglasivši da će SAD i Italija povećati koordinaciju u tom cilju, preneo je "Reporteri".

"Sjedinjene Države i Italija ponovo potvrđuju svoju zajedničku posvećenost sigurnosti, stabilnosti i prosperitetu Zapadnog Balkana i svoju dugoročnu podršku evroatlantskim integracijama regiona. Odlučni su da ojačaju koordinaciju kako bi favorizirali deeskalaciju i pomirenje na osnovu ključne uloge Kvinte", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da SAD pozdravljaju posvećenost italijanske vlade na Zapadnom Balkanu, uključujući doprinos italijanskih oružanih snaga misijama Kfora, Euleksa i Eufora.

Bajden je ranije najavio da će sa Melonijevom razgovarati o migrantskim izazovima, kao i saradnji u svemiru.

Primećuje se da su oba visoka zvaničnika dve zemlje promenili svoju retoriku o migrantskom pitanju. Dok je Bajden tokom predsedničke kampanje obećavao da će ukinuti ograničenja za imigrante koje je uveo njegov prethodnik Donald Tramp, a po dolasku na vlast uveo mere kojima je otežao migrantima bez dokumenata da traže azil, Melonijeva je na vlast u Italiji došla zastupajući tvrdu imigracionu politiku, ali je od tada ublažila svoj stav po ovom pitanju.  

image