Netanijahu brani reforme pravosuđa, komandant vazduhoplovstva upozorava na neprijatelje Izraela

Ovo se opisuje kao kraj izraelske demokratije, kaže premijer, što je glupo

Premijer Benjamin Netanijahu izjavio je da odluka parlamenta da smanji ovlašćenja Vrhovnog suda u okviru reforme pravosuđa neće štetiti izraelskoj demokratiji, prenosi Rojters.

Planovi koje sprovode Netanijahu i njegova desničarska vlada prouzrokovali su višemesečne proteste, otvorili nove i duboke podele u izraelskom društvu i doveli u pitanje lojalnost pojedinih vojnih rezervista.

U ponedeljak kriza je eskalirala, nakon što je parlament usvojio prvu u nizu promena, smanjujući ovlašćenja Vrhovnog suda, što je izazivalo zabrinutost za nezavisnost izraelskog sudstva.

Netanijahu je u četvrtak dao nekoliko intervjua američkim medijima. Govoreći za Ej-Bi-Si njuz, kazao je da je amandman na jedan od osnovnih zakona Izraela, koji funkcioniše kao ustav, "samo mala ispravka za aktivnosti Vrhovnog suda".

"Ovo se opisuje kao kraj izraelske demokratije. Mislim da je to glupo. Kada se prašina slegne, svi će to videti", rekao je on.

Reforme pogađaju ekonomiju

Međutim, komandant vazduhoplovstva Tomer Bar upozorio je da bi neprijatelji Izraela mogli da iskoriste krizu u zemlji.

"Moguće je da će neprijatelji Izraela pokušati da ispitaju čvrstinu naših granica, našu koheziju i budnost. Moramo da budemo budni i spremni na to, a ja sam siguran da ćemo biti", rekao je Bar u obraćanju vazduhoplovnim snagama, navodi se u saopštenju objavljenom danas.

Jahu je odbio da kaže da li će prihvatiti odluku Vrhovnog suda, kojom se poništava amandman.

Vođe protesta tvrde da je veliki broj rezervista odbio da prihvati vojne pozive kako bi izrazio protivljenje reformama. Vojska je priznala da je povećan broj odbijanja zahteva i saopštila da se time nanosi šteta ratnoj spremnosti Izraela.

Pojedine političke grupe za kontrolu zatražile su od Vrhovnog suda da iznese novi predlog zakona, otvarajući na taj način put obračunu između ogranaka vlasti.

Međutim, pravni sukobi mogli bi da počnu već sledećeg četvrtka, kada Vrhovni sud bude razmotrio žalbu na zakon, ratifikovan u martu, kojim su propisani uslovi za smenu premijera.

Demonstranti optužuju Netanijahua da želi da suzbije nezavisnost sudstva i da jednostrano menja pravosudni sistem, na štetu nekada dominantnih sekularnih liberala.

Premijer je na to odgovorio da će reforme uravnotežiti ogranke vlasti, dodajući da protesti predstavljaju pokušaj da se minira njegov mandat.

Reforme Netanijahua su pogodile ekonomiju i dovele do bekstva stranih investitora. Kako u svom izveštaju prognozira "Si end Pi rejtings", to će ove godine prouzrokovati niži ekonomski rast.