I Britanci slali poverljive mejlove na pogrešnu adresu: Umesto Pentagonu pisali ruskom savezniku

Britanski zvaničnici slali su poruke na adresu koja se završava domenom zapadnoafričke države ".ml" umesto onog koji koristi američka vojska ".mil"

Ministarstvo odbrane Velike Britanije pokrenulo je istragu nakon što je otkriveno da su zvaničnici nenamerno slali mejlove koji sadrže poverljive informacije bliskom savezniku Rusije i to zbog greške u kucanju.

"Mali broj" mejlova namenjen Pentagonu poslat je Maliju zbog nenamernog ispuštanja slova "i" u imejl adresi. Britanski zvaničnici slali su poruke na adresu koja se završava domenom zapadnoafričke države ".ml" umesto onog koji koristi američka vojska ".mil", piše britanski "Gardijan".

Ista greška u kucanju ranije je otkrivena i u Sjedinjenim Američkim Državama i dovela je do toga da su milioni vojnih mejlova poslati Maliju.

"Otvorili smo istragu nakon što je manji broj mejlova greškom poslat sa netačnim mejl domenom", rekao je portparol britanskog Ministarstva odbrane.

On je dodao da su uvereni da mejlovi nisu sadržali bilo kakve informacije koje bi mogle da potkopaju operacionu sigurnost ili tehničke podatke.

"Svi osetljivi podaci dele se na sistemima osmišljenim da umanje rizik od pogrešnog slanja", rekao je zvaničnik ministarstva.

Ministarstvo odbrane Velike Britanije, prema njegovim rečima, preduzima korake kako bi poboljšali rukovanje informacijama, sprečavanje gubitka podataka i kontrolu osetljivih informacija.