Evroposlanici: EU ne mari za ljudska prava, brinu je samo migracije

Evroposlanici ukazuju da Sporazum o kontroli migracija koji je Evropska komisija potpisala sa Tunisom, ignoriše ozbiljna pitanja o tome kako ta severnoafrička država postupa sa izbeglicama

Poslanici EU optužili su Evropsku komisiju da ignoriše "teška kršenja" ljudskih prava učestvovanjem u sporazumu o kontroli migranata sa Tunisom.

U pismu predsednici Komisije Ursuli fon der Lajen, višestranačka grupa poslanika EP, žali se da sporazum između EU i Tunisa "ne uspeva da se pozabavi ključnim problemima ljudskih prava uočenim u Tunisu". 

"Neuspeh u rešavanju takvih zabrinutosti, koje uključuju teška kršenja prava migranata i tražilaca azila, kao i eskalaciju ograničenja građanskih i političkih prava, dovešće politiku Evropske unije u opasnost da doprinese ili produži takva kršenja i omogući nekažnjivost odgovornih", naveli su evroposlanici, a preneo "Euraktiv".

Memorandum o razumevanju koji navodi detalje sporazuma potpisali su 16. jula u Tunisu predsednik te zemlje Kajs Sajed, Fon der Lajen, italijanska premijerka Đorđa Meloni i njen holandski kolega Mark Rute. 

Tunis će, prema ovom sporazumu pojačati napore da kontroliše i zaustavi migracijske tokove preko Sredozemnog mora, a zauzvrat će Evropska komisija toj zemlji ove godine obezbediti 785 miliona evra za podršku ekonomiji i projektima za podvodne optičke i električne kablove između EU i severne Afrike.

Međutim, već godinama postoji briga zbog toga kako Sajedova vlada tretira migrante, a posebno one iz podsaharske Afrike

Tako su početkom jula, tuniska policija, nacionalna garda i vojska izvršili racije u Sfaksu i okolini, uhapsivši stotine migranata, nakon čega je oko 1.200 ljudi proterano na libijsku i alžirsku granicu. 

"S obzirom na nedavne podatke o pravima migranata u Tunisu, opšta referenca u Memorandumu o razumevanju za poštovanje ljudskih prava je samo političko odricanje od odgovornosti koje izgleda dodatno potvrđuje očigledni nesklad između iskazane pažnje EU za ljudska prava i realnosti njene politike obuzdavanja i angažovanja spoljnih saradnika i odgovornosti za migracije", navodi se u pismu poslanika EP. 

Među nekoliko prioritetnih pitanja izvršnoj vlasti EU koja će zvanično biti postavljena 1. avgusta, višestranačka grupa poslanika postaviće i jedno koje se odnosi na mere će Komisija preduzeti kako bi osigurala da finansiranje ne ide u korist institucija uključenih u kršenje ljudskih prava.

Uz to ih zanima i zašto Memorandum o razumevanju nije uključio i zahteve za sveobuhvatni nacionalni dijalog ili oslobađanje političkih zatvorenika. Pitaju se i da li će pre davanja novca biti urađena procena poštovanja ljudskih prava u Tunisu, a dovode u pitanje i pravne osnove za sporazum sa tom zemljom, dok ih interesuje i hoće li parlament imati pravo da nadzire sprovođenje sporazuma.

Iako grupa od 37 poslanika predstavlja glavne političke grupe, sa izuzetkom evropskih konzervativaca i reformista, zvaničnici iz dve najveće stranke, Evropske narodne partije desnog centra i grupe socijalista i demokrata nagovestili su "Euraktivu" da bi većina poslanika ipak podržala sporazum.

Zabrinutost za ljudska prava, kažu, nadilazi potreba EU da učini više kako bi sprečila neregularne migracije.

Lideri EU su potvrdili i da žele da sporazum sa Tunisom posluži kao model za slične aranžmane sa drugim severnoafričkim državama.