Zapovednik predsedničke garde Nigera proglasio se za šefa države

Proglašen je policijski čas u celoj zemlji, a sve republičke institucije su suspendovane

Prvi čovek predsedničke garde Nigera, general Abduramhan Tijani proglasio se za novog lidera ove zemlje, dva dana nakon što je posle puča predsednik Mohamed Bazum zatvoren, preneo je "Blumberg".

Tijani je ovo objavio na državnoj nacionalnoj televiziji Tele Sahel.

Bazum nije podneo ostavku, a pojedine afričke i zapadne sile osudile su državni udar.

Ukoliko on bude uspešan, to će stvoriti pojas afričkih zemalja pod vojnom upravom koji se proteže od Atlantskog okeana do Crvenog mora, uključujući zemlje koje su naklonjenije Rusiji nego Zapadu, navodi se u tekstu.

Prethodno, u sredu u večernjim satima, grupa vojnika je na nacionalnoj televiziji objavila da je predsednik Nigera Mohamed Bazum svrgnut s vlasti.

Čitajući izjavu, pukovnik Amadu Abdraman, okružen sa devet drugih oficira rekao je da su odbrambene i bezbednosne snage odlučile da "stave tačku na režim koji poznajete po pogoršanoj bezbednosnoj situaciji i lošem vođenju države", preneo je Rojters.

Abdraman je rekao da su granice Nigera zatvorene, proglašen je policijski čas u celoj zemlji, a sve republičke institucije suspendovane. Vojnici su upozorili da ne sme da bude bilo kakvog stranog mešanja i još jednom obećali da će poštovati Bazumovu bezbednost.

Vojni prevrat, sedmi u regionu Zapadne i Centralne Afrike od 2020. dodatno će onemogućiti napore Zapada da pomogne zemljama u regionu Sahela u borbi protiv džihadista, navodi Rojters.

Bivša francuska kolonija Niger postala je ključni zapadni saveznik u borbi protiv pobuna, a važan je saveznik EU i u borbi protiv nelegalnih migracija iz subsaharske Afrike.

Bazumov izbor za predsednika bila je prva demokratska tranzicija vlasti u zemlji koja se suočila sa četiri vojna puča od sticanja nezavisnosti od francuske 1960. godine.

Sjedinjene Američke države potrošile su oko pola milijarde dolara od 2012. kako bi pomogle Nigeru da ojača svoju bezbednost, a Nemačka je u aprilu najavila da će učestvovati u trogodišnjoj evropskoj vojnoj misiji čiji je cilj jačanje vojske ove zemlje.

"Bazum je bio poslednja nada Zapada u regionu Sahela. Francuska, SAD i EU potrošile su značajne resurse kako bi ojačale snage Nigera", rekao je direktor Programa Sahel Fondacije "Konrad Adenauer" Ulf Lesing.

On je dodao da će prevrat otvoriti mogućnost Rusiji i drugim akterima da prošire svoj uticaj u Nigeru.

SAD su zatražile oslobađanje Bazuma, dok su EU, Ujedinjene nacije i Francuska osudile događaje u zemlji.