Bugarska će početi da šalje vojnu pomoć Ukrajini

Bugarski poslanici će razmatrati nacrt zakona o slanju vojne pomoći Ukrajini - prve od početka ruske specijalne operacije

Bugarska će početi da šalje vojnu i tehničku pomoć Ukrajini, nakon što su parlamentarni odbori za odbranu i spoljnu politiku prihvatili zahtev koji su podneli predstavnici proevropskih partija GERB i Demokratska Bugarska.

Jedan od argumenata za početak bugarskog angažovanja je veliki profit koji bi vojne fabrike imale od prodaje oružja Ukrajini.

Iako članica NATO, Bugarska ima istorijski bliske odnose sa Rusijom, pa se javnost protivila slanju oružja. Do sada su Bugarska i Mađarska bile jedine dve države EU, koje nisu slale oružje ukrajinskoj vojsci.

Nacrt zakona je prošao komisije i očekuje se da će imati dovoljnu podršku u Parlamentu.

Zakonu se protive proruske partije BSP i Preporod. Predsednik Rumen Radev više puta je do sada istupao protiv odluke o slanju vojne pomoći Ukrajini, a inicijatore ove ideje je nazvao "ratnim huškačima" koji Bugarsku uvlače u sukob.

"Da li vi verujete da će ljudi koji predlažu takva rešenja jednog dana sami uzeti oružje u ruke i da će rizikovati svoj život za Bugarsku? Ja ne verujem, zato vas ponovo pozivam na razum i odgovornost", upozorio je Radev.

"Slanje oružja Ukrajini definitivno nas čini, iako indirektno, delom sukoba", rekao je poslanik Bugarske socijalističke partije i bivši ministar spoljnih poslova Kristijan Vigenin.

Partija Preporod i ministar odbrane Dimitar Stojanov zatražili su od Ministarstva odbrane detaljnu analizu .

"Ako neko od nas očekuje da poklonimo protivvazdušne raketne sisteme, izvinite, ali to je nemoguće. Ako Bugarska dostavi teško naoružanje Ukrajini, izgubiće sopstvene kapacitete", bio je kategoričan Stojanov.

Ministar Stojanov je istakao da će, ukoliko poslanici odluče da pošalju vojnu pomoć Ukrajini, njihova odluka biti politička, a ne stručna. Smatra da poslanici ne mogu da odlučuju o tome koja vrsta naoružanja će biti isporučena. 

Bivši ministar spoljnih poslova Danijel Mitov iz stranke GERB izjavio je da odluka o slanju vojne pomoći Ukrajini kasni i da treba što pre da se razmotri, pošto je spisak zemalja koje pomažu Ukrajini - lista civilizovanih zemalja.

Stranka bivšeg premijera Kirila Petkova, Nastavljamo da se menjamo, takođe se založila za slanje oružja, iako je zastupala suprotno stanovište dok je bila na vlasti.