"Špigl": Nemačka kompanija "Rajnmetal" popravljaće tenkove u Ukrajini

Šef "Rajnmetala" je pre nekoliko meseci najavio da je dugoročni plan kompanije da novu verziju tenka "panter" izgradi u Ukrajini

Tenkovi "leopard" 2A6 koje je Nemačka isporučila Ukrajini moraju da se, zbog intenzivne upotrebe na frontu, redovno pregledaju, cevi čiste i eventualno zamene, objavio je "Špigl".

Ista kontrola neophodna je i za upravljački sistem. Narednih meseci verovatno će se povećati potreba za popravkama zbog ukrajinske ofanzive.

Kompanija za proizvodnju oružja "Rajnmetal" planira da popravi "leoparde" i drugu vojnu opremu poslatu Ukrajini, navodi "Špigl".

"Trenutno obučavamo Ukrajince u Nemačkoj za ovaj posao", kaže šef kompanije sa sedištem u Dizeldorfu Armin Paperger.

On je obećao da će rad početi već za nekoliko sedmica, nakon letnje pauze.

Najavio je da će objekat za popravku postati deo mreže centara za opravku nemačke ratne opreme koja mora da se popravi u Ukrajini zbog kvarova, habanja i granatiranja.

Popravka u Ukrajini bi mogla da donese značajne logističke prednosti, jer glomazni pokvareni rezervoari ne moraju da se transportuju preko granice i nazad u zemlju.

Pokušaj da se centri za popravke postave na lokacijama van Ukrajine nedavno se pokazao kao loš. Nekoliko meseci bilo je rasprave sa vladom u varšavi u vezi sa servisom u poljskoj. Na kraju je dogovoreno da centar počne sa radom i primi prva dva "leoparda".

Spor sa poljskom vladom jedan je od razloga zašto je Rajnmetal nastvio da traži nove lokacije. Prem arečima Papergera, kompanija želi da otvori redovnu radionicu u Rumuniji i trenutno traži industrijskog partnera u zemlji.

Šef "Rajnmetala" je pre nekoliko meseci najavio da je dugoročni plan kompanije da novu verziju tenka "panter" izgradi u Ukrajini. U tom cilju, kompaniaj je u junu osnovala zajedničko preduzeće sa ukrajinskom državnom komapnijom Ukroboronprom, koje će u početku popravljati i sevisirati vojna vozila.

Očekuje se da će se broj vozila koje isporučuje Rajnmetal do kraja godine povećati za 200, uključujući tenkove "leopard" i oklopne transportere "marder".

Sa druge strane, Rusija je već najavila da će gađati lokaciju za proizvodnju tenkova, za koju se veruje da se nalazi na zapadu Ukrajine.