Sve više Nemaca uz Rusiju

Oko 40 odsto Nemaca smatra da je NATO isprovocirao Rusiju da započne vojnu operaciju u Ukrajini

Sve veći broj Nemaca prestaje da veruje zapadnom narativu i počinje da podržava rusku stranu povodom konflikta u Ukrajini, ukazuju nova istraživanja.

U rezultatima najskorije ankete nemačkog Centra za monitoring, analizu i strategiju (Cemas) može se videti da je podrška Rusiji među ispitanicima porasla po svim merljivim parametrima u odnosu na anketu koje je ta neprofitna organizacija sprovela u aprilu ove godine, prenosi "Špigl". 

Cemas je ispitao 2.200 Nemaca uzrasta od 18 do 90 godina u periodu od 3. do 11. oktobra. Istraživači navode da je uzorak je reprezentativan za nemačku populaciju.

Tako, 40 odsto ispitanika se sada potpuno ili delimično slaže s ocenom da je započinjanje ruske vojne operacije u februaru ove godine prouzrokovano NATO provokacijom, dok 9 odsto ispitanika smatra da je vojna operacija bila "neophodna" kako bi se "uklonila fašistička vlada" u Ukrajini.

Studija zapaža da su stanovnici Istočne Nemačke više proruski orijentisani nego njihovi zapadni sunarodnici, te čak 59 odsto Istočnih Nemaca objašnjava rusku operaciju NATO provokacijom, dok se u Zapadnoj Nemačkoj sa takvim stavom potpuno ili delimično slaže 35 odsto ispitanika.

Autori ukazuju da i kolebljivi odgovori predstavljaju pretnju za zapadni narativ.

"Svako ko nije siguran oko toga da li je NATO kriv za rat će u manjoj meri podržavati sankcije", tvrdi tim autora u radu.

Nemačka je među evropskim zemljama koje su najteže pogođene energetskom krizom koja je delom nastala kao odgovor Rusije na uzastopni niz sankcija koje joj je EU nametnula od početka vojne operacije u Ukrajini.

Pad uvoza energenata iz Rusije doveo je do spiralnog rasta cena energije u Nemačkoj, gurajući inflaciju na najvišu stopu u poslednjih 25 godina, ali i podstakao zabrinutost zbog potencijalne nestašice gasa ove zime, uprkos tome što su skladišta popunjena gotovo u punom kapacitetu.