Svet

SAD najavile paket vojne pomoć za Tajvan u vrednosti od 345 miliona dolara

Očekuje se da će se u najnovijem američkom paketu vojne pomoći Tajvanu naći i četiri naoružane, izviđačke bespilotne letelice MK-9A
SAD najavile paket vojne pomoć za Tajvan u vrednosti od 345 miliona dolara© Annabelle Chih/Getty Images

Sjedinjene Američke Države najavile su juče paket vojne pomoći Tajvanu u vrednosti od 345 miliona dolara.

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena odbila je da javno pruži detalje o sadržaju novog paketa vojne pomoći, prenosi Rojters i ocenjuje da će ovaj potez verovatno izazvati gnev u Pekingu.

Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Kine je ove nedelje saopštilo da je Bajdenovoj administraciji uložilo žalbu zbog najavljene posete potpredsednika Tajvana Vilijama Laija SAD sledećeg meseca usred tenzija između Vašingtona i Pekinga, napomenuvši da se Kina protivi svakom obliku podrške separatističkim snagama koje se zalažu za nezavisnost Tajvana.

Kongres je, u okviru novog državnog budžeta SAD, odobrio izdvajanje sredstava u vrednosti do jedne milijarde dolara za naoružavanje Tajvana, iako je zvanični Peking više puta zahtevao od Amerike da obustavi prodaju oružja Tajvanu.

Prethodno su četiri izvora potvrdila za Rojters da se očekuje da će se u najnovijem američkom paketu vojne pomoći Tajvanu naći i četiri naoružane, izviđačke bespilotne letelice MK-9A, iako je isporuka ovih vojnih sredstava upitna s obzirom da je reč o naprednoj vojnoj opremi koju smeju da koriste samo američke vazduhoplovne snage.

Tajpej je zahvalio SAD na "čvrstoj bezbednosnoj podršci".

Tajvan je u međuvremenu potvrdio kupovinu četiri američke napredne bespilotne letelice tipa MK-9B "si gardijan", kompanije "Dženeral atomiks" koje bi trebalo da budu isporučene 2025. godine.

Ranije ovog meseca jedan visoko rangirani američki general izjavio je da bi Sjedinjene Države i njihovi saveznici u narednim godinama trebalo da ubrzaju isporuke oružja Tajvanu.

Podsetimo, državni sekretar SAD Entoni Blinken je tokom posete Pekingu u junu izjavio da Bajden ne podržava nezavisnost Tajvana i da ne traži sukobe sa Kinom, što, međutim nije propraćeno promenom politike Vašingtona prema Pekingu u praksi.

Kineski stručnjaci su za "Global tajms", list blizak vladajućoj komunističkoj partiji, prethodno izjavili da nedavna poseta bivšeg američkog diplomate Henrija Kisindžera Pekingu i njegovi lični dobri odnosi sa Kinom nisu dovoljni za smanjenje tenzija između dve supersile.

image