Svet

Pristrasnost američkih i britanskih medija: Samit Rusija-Afrika neuspešan

Kremlj kipi zbog lošeg odziva na samitu, Putin je ostao crvenog lica, Promenljivo raspoloženje Afrike prema Moskvi, samo su neki od naslova novinara koji su sve, samo ne objektivni
Pristrasnost američkih i britanskih medija: Samit Rusija-Afrika neuspešan© Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Za vreme trajanja Samita Rusija-Afrika, američki i britanski mediji potrudili su se da sve postignute dogovore i rezultate predstave kao neuspešne.

U fokusu novinara tako su se našle manje važne teme, kao na primer broj prisutnih predsednika, upiranje prsta u krivca za propast Crnomorskog Sporazuma o žitu (Putin, naravno!) i naglasak na prisustvo Vagnera na afričkom kontinentu...

Ukupno 49 afričkih zemalja poslalo je zvaničnike na dvodnevni samit u Sankt Peterburgu, koji je završen zajedničkom deklaracijom sa 74 tačke kojima se te države obavezuju na saradnju sa Moskvom u razvoju multipolarnog svetskog poretka.

Zapadni mediji su, međutim, odlučili da se usredsrede na citat kenijskog diplomate, koji je prošle nedelje tvitovao da je poništavanje Sporazuma o žitu "ubod nožem u leđa globalnoj stabilnosti cene hrane".

Rusija je odlučila da ne produži jednogodišnji aranžman koji je Ukrajini omogućio da izveze 33 miliona tona žita – uglavnom u EU, Tursku i Kinu, pri čemu je samo mala količina, svega tri odsto, stigla u Afriku – jer UN nikada nisu omogućile izvoz ruskog žita i đubriva zbog sankcija Zapada.

"Si-Bi-Es Njuz" je tvrdio da je nekolicina gostiju na samitu demonstrirala "promenljivo raspoloženje Afrike prema Moskvi". 

"Samo 17 afričkih šefova država, prema podacima Rusije, pojavilo se na samitu. To je manje od polovine od 43 lidera koji su učestvovali na prvom samitu Rusija-Afrika 2019. godine", navela je američka televizija, ne navodeći da je na konferenciji ukupno 49 afričkih zemalja imalo svoje predstavnike.

"Kremlj kipi zbog lošeg odziva na samitu", objavio je Ci-En-En u naslovu, ponavljajući istu tezu - samo 17 lidera, ali je zaboravio da objavi argumente za takvu tvrdnju.

"Svaka ideja da se Afrika u celini naginje Rusiji je očigledno pogrešna", tvrdi kolumnista "Vašington posta" Adam Tejlor, koristeći glasove sa Generalne skupštine UN kao svoju metriku. 

"Njuzvik" je takođe ponovio razliku među prisutnim državnicima 17/43, iako je primetio da su još 32 zemlje imale svoje zvaničnike ili ambasadore. Ipak, glavna vest bila je rukovanje ruskog predsednika Vladimira Putina sa etiopskim premijerom.

"Tajm" je izašao sa nešto ambicioznijim naslovom "Zašto se afrički lideri drže podalje od Putinovog samita Rusija-Afrika", ali svoju tabloidnost nije uspeo da objasni. 

"Putin je ostao crvenog lica jer je nekoliko afričkih lidera izašlo sa njegovog samita o Rusiji", tvrdi "Hafington post".

Britanska štampa je takođe prepisala američki recept. 

"Kremlj krivi Zapad za mali broj lidera na samitu Rusija-Afrika", objavio je "Gardijan", upoređujući ga sa decembarskim samitom Džozefa Bajdena. 

"Najnovije poniženje za Putina koji se suočava sa slabim odzivom afričkih lidera", bio je naslov "Dejli Mejla".

image