Svet

Kim Džong Un sa delegacijom Kine: Podići saradnju na novi nivo

Severnokorejski lider ugostio je kinesku delegaciju povodom proslave 70. godišnjice od završetka Korejskog rata
Kim Džong Un sa delegacijom Kine: Podići saradnju na novi nivo© Tanjug/Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Severnokorejski lider Kim Džong Un sastao se sa kineskom delegacijom koja je posetila Pjongjang povodom proslave 70. godišnjice završetka Korejskog rata i tom prilikom je obećao da će se odnosi dveju zemalja podići na "novi nivo", javljaju severnokorejski državni mediji.

Kineska delegacija je prva strana delegacija koja je posetila Severnu Koreju od izbijanja pandemije kovida-19.

Kim je u petak priredio prijem za kineske zvaničnike predvođene članom Politbiroa Komunističke partije Li Hongdžongom.

"Tokom razgovora je ponovo potvrđen stav komunističkih partija i vlada dveju zemalja da se izbore sa komplikovanom međunarodnom situacijom i da samoinicijativno razvijaju stabilno prijateljstvo i drugarsku saradnju na novom nivou", prenela je severnokorejska državna agencija KCNA.

Sastanak je održan nakon što su kineskim i ruskim zvaničnicima na vojnoj paradi u glavnom gradu Pjongjangu prikazane najnovije severnokorejske nuklearne rakete i ofanzivni dronovi.

Rusija i Kina su se usprotivile naporima koje predvode SAD da se zvaničnom Pjongjangu nametnu strože sankcije, i okrivljuju Ameriku za podizanje tenzija i izvođenje vojnih manevara u regionu.

Mornarice SAD i Južne Koreje održale su u subotu zajedničke protivpodmorničke
vežbe u vodama kod južnokorejskog ostrva Jeju.

image