Svet

Sluga naroda na Maldivima: Partijski drug Zelenskog optužen da je otišao na skupoceno letovanje

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski je luksuzno putovanje političara nazvao izdajom
Sluga naroda na Maldivima: Partijski drug Zelenskog optužen da je otišao na skupoceno letovanjewww.globallookpress.com © Martin Moxter/http://imagebroker.com/#/search/

Obaveštajne službe optužile su člana ukrajinskog parlamenta i stranke Sluga naroda predsednika Vladimira Zelenskog da je prekršio zabranu putovanja u inostranstvo kako bi sa porodicom posetio Maldive.

Zvaničnicima je, inače, zabranjeno da putuju u inostranstvo na odmor, dok je muškarcima u godinama za regrutovanje potrebna posebna dozvola za napuštanje zemlje.

U januaru 2023. godine Veće za nacionalnu bezbednost Ukrajine zabranilo je zvaničnicima putovanje u inostranstvo. Prema toj odluci, u periodu mobilizacije i vanrednog stanja, državni službenici mogu da putuju van Ukrajine samo na službena putovanja.

Služba bezbednosti Ukrajine potvrdila je u sredu da vodi istragu protiv poslanika koji je optužen da je prekršio ova pravila. Ukrajinski mediji pišu da je reč o političaru Juriju Aristovu, kao i da je parlament glasanjem u četvrtak odlučio da mu oduzme poslanički mandat.

Prema informacijama obaveštajne agencije, Aristov je otputovao u Evropu zbog službenih vladinih poslova, a na kraju putovanja saopštio je da se ne oseća dobro.

Tada je navodno falsifikovao medicinske izveštaje i sa ženom i decom otišao u egzotično letovalište, i to u luksuzni hotel sa pet zvezdica.

Prvobitna istraga je otkrila da je Aristov sredinom jula sa suprugom i decom bio na privatnom ostrvu Itafuši na Maldivima, u periodu kada je bilo prijavljeno da je na bolovanju. U inostranstvu je boravio od 5. do 22. jula, a prvo je otišao na trodnevni službeni put u Poljsku.

Službe bezbednosti navode da su, u toku pretresa kuće osumnjičenog političara, pronašle pasoše sa pečatima za vizu za Maldive. Dodaju da će istražiti da li se Aristov sa nekime susreo u inostranstvu, što ukazuje da postoje sumnje na potencijalnu špijunažu.

Zelenski je luksuzno putovanje političara nazvao "izdajom", a u obraćanju političarima i državnim službenicima poručio da moraju da "rade u interesu ukrajinskog naroda".

Ukrajinska "Pravda" piše da vlada razmatra uvođenje posebnih kazni kako bi obeshrabrila druge političare da krišom odlaze na luksuzne odmore. Kako navodi list, u "posebno skandaloznim slučajevima" parlamentarcima bi bila oduzeta funkcija, zatim bi bili regrutovani u vojsku, a nakon toga bi verovatno bili poslati na front, u borbe.

image