Ruske snage zaplenile neoštećen francuski laki tenk od Ukrajinaca

Francuski "AMX-10RC" predstavlja još jedan komad zapadne tehnike koji će ruski stručnjaci imati prilike da izuče zarad razvijanja još efikasnijih metoda za njegovo neutralisanje

Ruska vojska je zaplenila neoštećeno francusko oklopno vozilo "AMX-10RC" koje su prethodno napustile kijevske trupe, navodi se u više različitih izveštaja.

Šef pokreta "Mi smo s Rusijom" Vladimir Rogov potvrdio je za RIA Novosti da je vozilo zaplenjeno u Zaporoškoj oblasti, dodavši da vozilo nema vidljivih oštećenja i da se nalazi u "skoro savršenom" stanju. 

Napomenuo je i da će vozilo biti predato ruskim vojnim stručnjacima, koji će ga detaljno analizirati.

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio je pošiljku lakih tenkova "AMX-10RC" ukrajinskim oružanim snagama u januaru 2023. godine, što je predstavljalo jednu od prekretnica u pristupu Zapada po pitanju naoružavanja kijevskog režima.

Međutim, tanak oklop fracuskih lakih tenkova pokazao se kao primetan nedostatak u toku dugo najavljivane ukrajinske ofanzive, a ukrajinski vojnici su se u razgovoru sa "Radio Slobodna Ukrajina" prethodno žalili da su točkovi "AMX-10RC" posebno ranjivi na mine i druge eksplozivne naprave, kao i da je posada manje zaštićena nego u drugim tenkovima.