Svet

Zelenska odbrusila Masku: Čak ni najpametnija osoba ne može uvek govoriti pametne stvari

Prva dama Ukrajine odgovorila je na Maskov predlog za postizanje mira sa Rusijom
Zelenska odbrusila Masku: Čak ni najpametnija osoba ne može uvek govoriti pametne stvariwww.globallookpress.com © Attila Husejnow/Keystone Press Agency

Prva dama Ukrajine Jelena Zelenska odgovorila je na pređašnje predloge najbogatijeg čoveka na svetu i novog vlasnika Tvitera Ilona Maska za postizanje mira između Ukrajine i Rusije, dodavši da "ni najpametnija osoba ne može govoriti pametne stvari 24 časa dnevno".

Tokom obraćanja na veb samitu u Lisabonu, supruga ukrajinskog predsednika izjavila je da je Ilon Mask "podržavao Ukrajinu od prvog dana i zbog toga su mu se Ukrajinci jako divili," prenosi "Gardijan".

"Zbog toga je bilo jako uznemirujuće za nas da pročitamo njegov tvit. Budimo iskreni, čak ni najpametnija osoba ne može govoriti pametne stvari 24 časa dnevno. Prave se greške. I nadamo se da je to bilo slučajno", zaključila je ona.

Komentar Zelenske odnosi se na anketu koju je tehnološki mogul objavio na Tviteru 3. oktobra. U anketi Mask navodi tri stavke putem kojih se može postići mir između Ukrajine i Rusije, i koje uključuju:

  • "Ponavljanje izbora u anektiranim teritorijama pod nadzorom UN. Rusija odlazi ako to nije volja naroda."
  • "Krim zvanično postaje deo Rusije, kao što je bio od 1783. (do Hruščevljeve greške)."
  • "Zagarantovano snabdevanje vodom za Krim."
  • "Ukrajina ostaje neutralna."

Na Maskovu anketu 59,1 odsto korisnika odgovorilo je sa "ne" i 40,9 korisnika odgovorilo je sa "da".

Maskov pokušaj da dođe do konstruktivnog predloga pozdravio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, koji je izjavio da je "vrlo pozitivno da neko poput Maska traži miran izlaz iz ove situacije".

Predsednik Rusije Vladimir Putin u više je navrata pozivao svog kolegu u Ukrajini na pregovore, ali je ukrajinska strana do sada kategorički odbijala mogućnost mirnog rešenja sukoba.

Koordinator strateških komunikacija Nacionalnog saveta za bezbednost SAD Džon Kirbi izjavio je da Ukrajinci "ne žele da pregovaraju", i dodao da će, uprkos opadajućoj volji Bajdenove međunarodne koalicije da nastavi sa besumučnim slanjem naoružanja i novca Ukrajini Zelenski odlučiti "šta znači uspeh, i o čemu se može pregovarati sa Rusima" – "kada i ako" pregovori dođu na red.

image