Svet

Krim: Ilon Mask ukrajinskoj vojsci uskratio pristup "Starlink" satelitima

Navodi se da je Mask satelitski sistem delimično isključio zbog neplaćanja
Krim: Ilon Mask ukrajinskoj vojsci uskratio pristup "Starlink" satelitimaGetty © Michael Gonzalez/Getty Images

Američki milijarder i vlasnik kompanije "Spejseks", Ilon Musk, odbio je da Oružanim snagama Ukrajine odobri pristup "Starlink" satelitima u blizini Krima, objavio je "Njujork tajms".

Prema tom listu, Mask je više puta ograničavao pristup "Starlinku" tokom sukoba Moskve i Kijeva.

Nedavno je, navodno, odbio zahtev ukrajinskih vojnih zvaničnika da se aktivira terminal u blizini Krima, ali nije precizirano kada tačno.

Navodi se da je Mask satelitski sistem "Starlink" delimično isključio zbog neplaćanja.

Pentagon je 2. juna potpisao novi ugovor sa kompanijom Ilona Maska "Spejseks" za pružanje usluga satelitske komunikacije Ukrajini koristeći "Starlink" terminale.

Ranije, 21. marta, objavljeno je da je satelitski sistem "Starlink" počeo da blokira svoje terminale u Rusiji – konkretno u regionima Hersonske, Zaporoške, Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Primećeno je da ukrajinske oružane snage nisu mogle da iskoriste terminale za lansiranje dronova na ruskoj teritoriji zbog blokade.

"Starlink" je satelitska mreža koja omogućava pristup internetu sa bilo kog mesta na planeti.

Ukrajina je od ove kompanije dobila preko 20.000 terminala, a projekat je pokrenula američka kompanija u Maskovom vlasništvu u februaru 2018. godine, koji je u Ukrajini počeo da se koristi četiri godine kasnije.

"Starlink" je bio dozvoljen za korišćenje svih kategorija korisnika.

image