Švajcarska zabranila Nemačkoj da šalje municiju u Ukrajinu

Time se krši neutralnost Švajcarske, poručili zvaničnici

Švajcarska je zabranila Nemčakoj da šalje u Ukrajinu municiju švajcarske proizvodnje za oklopna vozila za protivvazdušnu odbranu koje Berlin želi da isporuči Kijevu, javlja francuski "Figaro".

"Još nema razloga da se pozitivno odgovori na nemački zahtev da pošalje naš ratni materijal Ukrajini", imajući u vidu pravo na neutralnost i švajcarske zakone o ratnom materijalu, objasnio je Gaj Parmelin, ministar ekonomije u pismu nemačkoj ministarki odbrane Kristin Lambreht. 

U konkretnom slučaju radi se o 12.400 komada municije kalibra 35 mm namenjenoj "gepardu", dvocevnom protivvazdušnom sistemu odbrane na gusenicama, koje Ukrajinci posebno traže kako bi mogli da u letu unište krstareće rakete i dronove kamikaze koje lansira ruska vojska. "Gepard" ima dva topa koji ispaljuju po 550 granata u minutu, što znači da bi ova količina municije bila dovoljna da jedno vozilo puca manje od 12 minuta.

"Ravnopravan tretman koji proizlazi iz prava na neutralnost ne dozvoljava Švajcarskoj da odobri zahtev za slanje ratnog materijala iz Švajcarske u Ukrajinu sve dok je ta zemlja uključena u međunarodni oružani sukob", istakao je ministar u saopštenju za javnost. "Kriterijumi predviđeni švajcarskim zakonodavstvom o ratnom materijalu takođe isključuju isporuku ratnog materijala zemljama uključenim u takav sukob", dodaje on.

Švajcarska vlada je u sredu najavila humanitarnu pomoć Ukrajini od sto miliona dolara za snabdevanje pijaćom vodom i sanaciju oštećene energetske infrastrukture, zbog predstojeće zime.

U Švajcarskoj je oživela debata o neutralnosti zbog odluke vlade da usvoji sve sankcije koje je EU uvela protiv Rusije nakon 24. februara.

Pojedini švajcarski političari, posebno iz redova desno orijentisane Narodne partije Švajcarske, smatraju da se time zemlja već previše angažuje, kao i da se na taj način narušava princip neutralnosti.

Predsednik Konfederacije i ministar spoljnih poslova Ignacio Kasis neumorno ponavlja da to nije tako.