Svet

Sin Patrisa Lumumbe za RT: Rusi su Afrikance uvek tretirali kao jednake, za razliku od zapadnjaka

Uprkos propagandi koja se vodi u Africi protiv Rusa, primetno je da ona ne utiče na ljude kako je zamišljeno, rekao je Roland Lumumba
Sin Patrisa Lumumbe za RT: Rusi su Afrikance uvek tretirali kao jednake, za razliku od zapadnjakawww.globallookpress.com © Pool Olivier Matthys/Keystone Press Agency

Uprkos naporima zapadnih medija da ih ubede u suprotno, afričke nacije poštuju i saosećaju sa Rusijom jer je Sovjetski Savez pomogao mnogim zemljama tog kontinenta da se oslobode kolonijalizma, poručio je za RT Roland Lumumba, direktor Fondacije Patrisa Emeri Lumumbe.

Odnosi Afrike i Zapada i dalje se odvijaju u senci kolonijalizma, istakao je Lumumba u razgovoru za RT Frans. "Sarađujemo", rekao je, "ali ne kao jednaki."

Sa druge strane, "sa Rusijom se sve odvijalo na ravnoj nozi", napominje Lumumba. "Ne zaboravljamo da je (SSSR) doprineo našoj slobodi, pomogao nekim afričkim zemljama da se oslobode statusa kolonija, koji su tada imale", dodao je.

Lumumbin otac, Patris Lumumba, bio je prvi premijer Demokratske Republike Kongo tokom burna tri meseca 1960. godine. Usred pretnji separatista koje je podržavala Belgija, premijer mlade države se obratio SAD i UN za pomoć, da bi bio odbijen.

SSSR je, međutim, snabdeo Lumumbinu vladu oružjem i vojnim savetnicima, a kada je Lumumba svrgnut i uhapšen u državnom udaru, Sovjeti su pozivali UN da izdejstvuje njegovo oslobađanje.

Patrisa Lumumbu su 1961. godine pogubile snage koje je podržavala Belgija.

Patris Lumumba postao je ikona panafrikanizma i antikolonijalizma, a njegov sin veruje da je njegovo približavanje SSSR-u stvorilo trajnu vezu između Rusije i Konga koja traje do danas, kao i u drugim afričkim zemljama – poput Mozambika i Angole – koje je Sovjetski Savez podržavao tokom Hladnog rata.

"Ako govorimo o frankofonom području Afrike, o medijima koji imaju veliki uticaj, koji se slušaju, onda su to najmanje 90 odsto zapadni mediji", rekao je Roland Lumumba. "Njihov stav prema saradnji (sa Rusijom) je, naravno, neprijateljski, ali običan čovek to neprijateljstvo ne doživljava", istakao je on.

"Uprkos propagandi koja se vodi u Africi protiv Rusa, primetno je da ona ne utiče na ljude kako je zamišljeno", rekao je on.

Lumumba je razgovarao sa RT na marginama drugog samita Rusije i Afrike u Sankt Peterburgu, koji je završen u petak. Uprkos pritiscima sa Zapada o kojem su govorili i ruski i afrički lider, 17 šefova država ipak je otputovalo u Sankt Peterburg, a još 32 lidera su poslala diplomate i zvaničnike.

Samit je zaključen usvajanjem dokumenta od 74 tačke u kojem su navedene ključne oblasti saradnje sa Moskvom, od trgovine i bezbednosti do nuklearne energije i klimatskih promena.

Pored toga, ruski predsednik Vladimir Putin najavio je ulaganje od 1,2 milijarde rubalja (oko 13 miliona dolara) u afričke zdravstvene sisteme i obećao između 25.000 i 50.000 tona žitarica za Burkinu Faso, Zimbabve, Mali, Somaliju, Centralnoafričku Republiku i Eritreju.

image