Turski ministar kritikovao Švedsku i Finsku: Nema pomaka u ispunjenju zahteva

Ankara traži da Švedska i Finska podrže Tursku u borbi protiv terorizma, kako bi njihova kandidatura za članstvo u NATO bila prihvaćena

Švedska i Finska još nisu ispunile zahteve Turske koji se tiču izručenja osumnjičenih za terorizam, iako je to uslov za ulazak u NATO koji im je Ankara postavila, izjavio je turski ministar pravde Bekir Bozdag.

"Obavili smo pozitivne razgovore u kojima su dali neka objašnjenja. Međutim, Finska i Švedska nisu izručile nijednu osobu", rekao je Bozdag za televizijski kanal "A Haber".

Ističe da Ankara traži da dve nordijske zemlje podrže Tursku u borbi protiv terorizma, kako bi njihova kandidatura bila prihvaćena.

Finska i Švedska su u maju podnele zahtev za članstvo u Alijansi, tvrdeći da je takav potez neophodan "kako bi se zaštitili od Rusije".

Vojni blok predvođen Sjedinjenim Američkim Državama daje svakoj članici pravo prigovora na proširenje, koji su Turska i Mađarska iskoristile. Budimpešta je obećala da će ratifikovati prijave do sredine decembra, dok Ankara nije postavila rok.

Uslov Ankare da odobri pristup Švedske u NATO jeste da ta zemlja izruči kurdske separatiste koji su optuženi za učešće u pokušaju državnog udara 2016. godine, ali i da ukine restrikcije na trgovinu oružjem sa Ankarom.

Dve potencijalne članice potpisale su u junu sporazum sa Turskom u kojem su se obavezale da će se pozabaviti ovim zahtevima. Međutim, taj proces ide izuzetno sporo, a Ankara ne krije nezadovoljstvo.

Ranije danas zvaničnici su ocenili da Turska neće potpisati saglasnost za pristup Švedske u NATO pre kraja godine, a verovatno ni do izbora zakazanih za 2023. godinu. Takođe tvrde da predsednik Redžep Tajip Erdogan neće hteti da se bavi tim pitanjem pre izbora zakazanih za jun naredne godine.

Erdogan bi u petak trebalo da se sastane sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom kako bi razgovarali o proširenju Alijanse, ali i o sukobu u Ukrajini. Stoltenberg je ranije ohrabrio Švedsku i Finsku da prihvate zahteve Ankare.