Papa Francisko pozvao "rusku braću" da obnove Sporazum o žitu

Papa Francisko rekao je da je u pitanju "teška uvreda za Boga" zbog koje plače 1,4 milijarde svetskih katolika širom sveta

Papa Francisko pozvao je danas Rusiju da oživi Crnomorski sporazum o žitu, kojim je Moskva dozvolila Ukrajini da izvozi žito iz svojih morskih luka uprkos sukobu.

"Apelujem na svoju braću, zvaničnike Ruske Federacije, kako bi se Crnomorska inicijativa nastavila i žito moglo bezbedno da transportuje", rekao je poglavar Katoličke crkve tokom nedeljne molitve, preneo je Rojters.

Rusija je istupila iz sporazuma o izvozu žita preko crnomorskih luka zbog nepoštovanja dela sporazuma koji se odnosio na izvoz ruskih prehrambenih proizvoda i mineralnih đubriva.

Kako podseća britanska agencija, globalne cene pšenice skočile su otkako je Putin stopirao sporazum 17. jula, koji su posredovale Ujedinjene nacije i Turska u julu 2022.

Obraćajući se okupljenima na Trgu Svetog Petra, papa je pozvao vernike da nastave da se mole "za stradalu Ukrajinu, u kojoj rat uništava sve, čak i žito".

Papa Francisko rekao je da je u pitanju "teška uvreda za Boga" zbog koje plače 1,4 milijarde svetskih katolika širom sveta.

Moskva se takođe žalila da nije stiglo dovoljno žita u siromašne zemlje, tek tri odsto.

Ruski predsednik Vladimir Putin prošle nedelje ponudio je da Afriku snabdeva žitom.