Si-En-En otkrio navodne detalje o ukrajinskim dronovima kojima je izvršen napad na Krimski most

Američki medij opisuje dronove kao plovila dužine pet metara i težine do 1.000 kg, sa eksplozivnom nosivošću do 300 kg, dometom od 800 km i maksimalnom brzinom od 80 km/h

Si-En-En tvrdi da su njegovi novinari dobili uvid u tajni ukrajinski pomorski objekat koji je korišćen za pripreme za napad pomorskim dronom na Krimski most ranije ovog meseca, u kojem su ubijena dva civila.

Ukrajinski zvaničnici su učinili sve kako bi prikrili detalje o tom objektu, a za koji su tvrdili da se nalazi na obali "tajnog jezera", prenosi američki medij. Međutim, reporterima Si-En-Ena je navodno ipak bilo dozvoljeno da snimaju morske dronove.

Proizvođač tih dronova, koji je zatražio da ostane anoniman, rekao je za američki medij da su radovi na dronovima počeli tek nakon eskalacije sukoba u februaru 2022. godine, dodavši da ih je dizajnirao i proizveo Kijev. 

Si-En-En opisuje dronove kao plovila dužine pet metara i težine do 1.000 kg, sa eksplozivnom nosivošću do 300 kg, dometom od 800 km i maksimalnom brzinom od 80 km/h.

Dronovi, kako se navodi, omogućavaju Ukrajincima da napadaju i špijuniraju Ruse u Crnom moru i na poluostrvu Krim.

Izvori za Si-En-En tvrde da je Kijev koristio te dronove za napade na Krimski most ranije ovog meseca, kao i na Sevastopolj, inače ključnu bazu ruske crnomorske flote, u oktobru prošle godine.

Američki medij je takođe podelio snimak koji je zabeležila kamera sa jedne od morskih dronova dok je pokušavala da se približi nečemu što je izgledalo kao ruski ratni brod pod obilnom paljbom.

Ministarstvo odbrane u Moskvi je tada saopštilo da je Kijev pokušao da izvede teroristički napad na Crnomosku flotu, što je rezultiralo manjom štetom na jednom ribarskom brodu.

Ranije ovog meseca, Ukrajinski napad dronom na Krimski most oštetio je deo kolovoza i ubio bračni par iz Rusije, ranivši njihovu ćerku. Predsednik Vladimir Putin nazvao je napad brutalnim i besmislenim iz vojne perspektive jer se infrastruktura više ne koristi za transport borbene opreme.

Kao odgovor na incident, Moskva je intenzivirala raketne udare na ukrajinske vojne objekte u Odesi, uključujući one koji se koriste za proizvodnju i skladištenje pomorskih dronova.