Svet

Pristalice pučista u Nigeru marširaju sa ruskim zastavama, zapalili vrata ambasade Francuske

Pobunjenici navode da su predsednika Mohamed Bazuma izabranog pre dve godine zbacili jer nije bio u stanju da naciju zaštiti od rastućeg džihadskog nasilja
Pristalice pučista u Nigeru marširaju sa ruskim zastavama, zapalili vrata ambasade Francuske© Foto Tanjug/AP Photo/Sam Mednick

Hiljade pristalica vojne hunte koja je u puču preuzela vlast u Nigeru marširalo je danas ulicama glavnog grada Nijameja do francuske ambasade, gde su zapalili vrata, javio je AP pozivajući se na video snimke i svedočenje osobe koja je bila u ambasadi kada se to dogodilo.

Ceo grad je bio obavijen crnim dimom, a nigerijska vojska razbila je gomilu demonstranata.

Hiljade pristalica hunte koja je izvela puč ranije ove sedmice marširalo je mašući ruskim zastavama, uzvikujući ime predsednika Rusije Vladimira Putina i osuđujući bivšu kolonijalnu silu Francusku, piše briselski "Politiko".

Pobunjenici navode da su predsednika Mohamed Bazuma izabranog pre dve godine zbacili jer nije bio u stanju da naciju zaštiti od rastućeg džihadskog nasilja.

Francuska je u subotu suspendovala svu finansijsku pomoć Nigeru, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova te države.

"Francuska zahteva hitan povratak ustavnom poretku pod predsednikom Mohamedom Bazumom, koga su izabrali građani Nigera", navodi se u saopštenju.

Niger je treća najsiromašnija država sveta, a poznata je po velikim rezervama uranijuma. Pre dve decenije našla se u centru međunarodne pažnje zbog navodnih isporuka te rude tadašnjem iračkom lideru Sadamu Huseinu.

Uprkos siromaštvu i ozbiljnim problemima sa radikalnim islamistima, Niger se smatra ključnim saveznikom Zapada u ovom delu Afrike. U nekoliko baza nalazi se oko 1.500 francuskih i 1.100 američkih vojnika, kao i više dronova kojima Amerikanci nadziru pripadnike afričkih podružnica Al Kaide i Islamske države, piše RTS.

General Abduramhan Tijani, koji je u Nigeru poznat po imenu Omar, najavio je potpuni raskid sa dosadašnjom politikom predsednika Bazuma, okrivljujući ga za ekonomski haos i neuspeh u borbi protiv radikalnih islamista.

image