Svet

Savetnik predsednika Južne Afrike: Našim građanima žao što Putin neće doći na samit BRIKS-a

"Mi smo tu gde jesmo u Južnoj Africi zbog Rusije, ne zbog Amerike, ne zbog Britanije. Rusija je žrtvovala sve da bismo bili gde smo danas", rekao je savetnik predsednika JAR Džozef Pu na marginama samita Rusija-Afrika u Sankt Peterburgu
Savetnik predsednika Južne Afrike: Našim građanima žao što Putin neće doći na samit BRIKS-awww.globallookpress.com © President Of Russia Office

Veliki broj ljudi u Južnoj Africi JAR žali što ruski predsednik Vladimir Putin neće doći u Johanesburg na samit BRIKS-a u avgustu, rekao je savetnik južnoafričkog predsednika Džozef Pu na marginama samita Rusija-Afrika u Sankt Peterburgu.

"Mi smo tu gde jesmo u Južnoj Africi zbog Rusije, ne zbog Amerike, ne zbog Britanije. Rusija je žrtvovala sve da bismo bili gde smo danas", istakao je Pu za TASS.

Johanesburg će u avgustu biti domaćin samita BRIKS-a koji čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika. Putin će učestvovati putem video konferencijske veze, dok će Rusiju na samitu predstavljati ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.

Podsetimo, Roland Lumumba, direktor Fondacije Patrisa Emeri Lumumbe rekao je za RT Frans da, uprkos naporima zapadnih medija da ih ubede u suprotno, afričke nacije poštuju i saosećaju sa Rusijom, jer je Sovjetski Savez pomogao mnogim zemljama tog kontinenta da se oslobode kolonijalizma.

"Uprkos propagandi koja se vodi u Africi protiv Rusa, primetno je da ona ne utiče na ljude kako je zamišljeno", rekao je Roland Lumumba.

Lumumbin otac, Patris Lumumba, bio je prvi premijer Demokratske Republike Kongo tokom burna tri meseca 1960. godine. Usred pretnji separatista koje je podržavala Belgija, premijer mlade države se obratio SAD i UN za pomoć, da bi bio odbijen.

SSSR je, međutim, snabdeo Lumumbinu vladu oružjem i vojnim savetnicima, a kada je Lumumba svrgnut i uhapšen u državnom udaru, Sovjeti su pozivali UN da izdejstvuje njegovo oslobađanje. Patrisa Lumumbu su 1961. godine pogubile snage koje je podržavala Belgija.

Patris Lumumba postao je ikona panafrikanizma i antikolonijalizma, a njegov sin veruje da je njegovo približavanje SSSR-u stvorilo trajnu vezu između Rusije i Konga koja traje do danas, kao i u drugim afričkim zemljama – poput Mozambika i Angole – koje je Sovjetski Savez podržavao tokom Hladnog rata.

Rolan Limumba o tome je pričao za RT Frans na marginama samita u Sank Peterburgu, koji je održan uprkos pritiscima sa Zapada o kojem su govorili i ruski i afrički lider.

Šefovi 17 država ipak su otputovali na samit Rusija-Afrika, a još 32 lidera su poslala diplomate i zvaničnike. Samit je zaključen usvajanjem dokumenta od 74 tačke u kojem su navedene ključne oblasti saradnje sa Moskvom, od trgovine i bezbednosti do nuklearne energije i klimatskih promena.

Pored toga, ruski predsednik Vladimir Putin najavio je ulaganje od 1,2 milijarde rubalja (oko 13 miliona dolara) u afričke zdravstvene sisteme i obećao između 25.000 i 50.000 tona žitarica za Burkinu Faso, Zimbabve, Mali, Somaliju, Centralnoafričku Republiku i Eritreju.

image