Svet

Bivši ministar odbrane Poljske: Zapad je zakasnio sa isporukom lovaca F-16

Iako su zemlje poput SAD obezbedile milijarde dolara vojne pomoći za Kijev, uključujući i tenkove, Vašington do sada nije pristao da pošalje avione u Ukrajinu
Bivši ministar odbrane Poljske: Zapad je zakasnio sa isporukom lovaca F-16www.globallookpress.com © Daniel Reinhardt

Pravi trenutak da se Ukrajini pošalju lovci četvrte generacije F-16 bio je pre godinu dana, rekao je Radoslav Sikorski, bivši ministar odbrane od 2005. do 2007. i ministar spoljnih poslova Poljske od 2007. do 2014. godine, izveštava "Njuzvik".

Kijev je dugo pozivao zapadne saveznike da mu isporuče borbene avione.

"Ukrajina treba da povrati kontrolu nad sopstvenim vazdušnim prostorom, a borbeni avioni bili bi za to veoma korisni", izjavio je Sikorski.

Iako su zemlje poput SAD obezbedile milijarde dolara vojne pomoći za Kijev, uključujući i tenkove, Vašington do sada nije pristao da pošalje avione u Ukrajinu. Poljska je Kijevu ranije poslala avione MiG-29.

Međutim, stavovi o slanju aviona su se promenili tokom poslednjih meseci. Desetak zemalja NATO-a je odlučilo da formiraju "koaliciju za borbene avione" i da obučavaju ukrajinske pilote F-16.

Odluka da se isporuče avioni označava dugoročnu posvećenost opremanju ukrajinskih vazduhoplovnih snaga, tvrde zapadni zvaničnici. Ova odluka je, međutim, skupa i uključuje postavljanje neophodne infrastrukture.

Ostaje pitanje kada će Ukrajina dobiti lovce F-16, ali je sigurno da to neće biti tokom ukrajinske "letnje kontraofanzive".

Ranije ovog meseca, portparol američkog Saveta za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi izjavio je da bi F-16 mogli da stignu do Ukrajine "verovatno do kraja godine."

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba je ranije izjavio da će Kijev dobiti avione F-16 do kraja marta 2024.

Očekuje se da će obuka ukrajinskih pilota za F-16 početi narednih nedelja, verovatno u Danskoj, i da će se potom nastaviti u centru za obuku u Rumuniji.

"Nadamo se da ćemo videti rezultate početkom sledeće godine", izjavio je u julu  vršilac dužnosti ministra odbrane Danske Troels Lund Poulsen, preneo je svojevremeno Rojters.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan je u maju rekao da će, paralelno sa obukom pilota, SAD "raditi sa saveznicima na određivanju termina kada će avioni biti isporučeni, ko će ih isporučiti i koliko."

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je 16. juna da će lovci F-16, za koje se očekuje da budu isporučeni Kijevu, goreti na isti način kao što gore tenkovi "leopard".

Putin je, takođe, upozorio da će, ukoliko Ukrajina dobije zapadne avione i ukoliko se oni budu nalazili van njenih granica, ruske snage razmotriti opcije za napade na lokacije razmeštanja.

 

image