Svet

Ilon Mask u istrazi "laptopa iz pakla" Hantera Bajdena

Republikanski kongresmen poziva novog vlasnika Tvitera da obelodani šta se krije u laptopu Bajdenovog sina
Ilon Mask u istrazi "laptopa iz pakla" Hantera Bajdenawww.globallookpress.com © www.imago-images.de

Republikanski kongresmen Džejms Komer pozvao je Ilona Maska, novog vlasnika "Tvitera", da do 11. novembra preda "sve dokumente u vezi sa odlukom ’Tvitera’ da se cenzuriše priča o laptopu Hantera Bajdena na ovoj platformi."

Takođe je zatražio da javnost dobije uvid i u prepiske između "Tvitera" i FBI i drugih američkih agencija.

Kom­pro­mi­tu­ju­će in­for­ma­ci­je o trgovini uticajem Bajdenovog sina Hantera pojavile su se uoči iz­bo­ra 2020, a glav­ni me­di­ji su ih ig­no­ri­sa­li. U lapto­pu Hantera Bajdena, koji je on ostavio u servisu i zaboravio da dođe po njega, pronađeni su mejlovi koji ukazuju da je ko­ri­stio moć svog oca za skla­panje po­slo­va u Ukra­ji­ni i Kini. 

"Verujemo da je otvoren pristup informacijama osnovni princip za sve slobodne ljude, a američki narod zaslužuje da zna zašto je ’Tviter’ potisnuo ili cenzurisao priču o Bajdenovom laptopu neposredno pre izbora 2020", istakao je Komer u otvorenom pismu Masku.

Komer je naveo da je prethodni pokušaj istrage bio neuspešan, pošto bivši izvršni direktor "Tvitera" Parag Agraval nikada nije odgovorio zašto je kompanija ograničila domet članka "Njujork posta" o mejlovima preuzetim iz "laptopa iz pakla" Hantera Bajdena. Ubrzo nakon objavljivanja, Tviter je ne samo zabranio korisnicima da dele članak, već je i suspendovao nalog "Njujork posta" na dve nedelje.

Ilon Mask je ovim povodom u aprilu izjavio da je obustavljanje naloga na Tviteru bilo "neverovatno neprikladno".

Novi vlasnik "Tvitera" kaže da se zalaže za smanjenje cenzure, opisujući slobodu govora kao "temelj funkcionalne demokratije".

I druge dru­štve­ne mre­že su ukla­nja­le pri­ču o Bajdenu, tvrde­ći da je reč o la­žnim ve­sti­ma. Osni­vač Fej­sbu­ka Mark Za­ker­berg po­tvr­dio je da je bri­sao ob­ja­ve o ovoj te­mi, pošto mu je FBI skre­nuo pa­žnju da je reč o "ruskim dez­in­forma­ci­ja­ma". Kasnije se ispostavilo da je lap­top za­i­sta pri­pa­dao Han­te­ru Baj­de­nu, i da je ma­kar deo mejlova bio auten­ti­čan.

image