Svet

AFD izabrao kandidata za izbore u EU: Žele da ojačaju evroskeptične grupe u Evropskom parlamentu

Maksimilijan Krah, koji je dobio najviše glasova delegata, rekao je da se stranka neće prilagođavati manje tvrdim stavovima kako bi privukla više glasača ili formirala koalicije
AFD izabrao kandidata za izbore u EU: Žele da ojačaju evroskeptične grupe u Evropskom parlamentuwww.globallookpress.com © © Carsten Koall

Stranka Alternativa za Nemačku (AFD), čija popularnost u ovoj zemlji sve više raste, izabrala je poslanika Evropskog parlamenta Maksimilijana Kraha kao svog vodećeg kandidata za izbore za EP sledeće godine, preneo je "Politiko".

Više od 65 odsto od 600 delegata AFD-a na stranačkom skupu u Magdeburgu glasalo je za Kraha kao svog kandidata za evropske izbore koji će biti održani od 6. do 9. juna sledeće godine.

U govoru u Magdeburgu, Krah je rekao da se AFD, koji kako se navodi u tekstu zastupa anti-migracione stavove, osporava klimatske promene, gaji naklonost prema Rusiji i duboki evroskepticizam, neće prilagođavati manje tvrdim stavovima kako bi privukao više glasača ili formirao koalicije.

Krah je član Evropskog parlamenta od 2019, u kojem je član odbora za trgovinu i delegacije za odnose sa SAD, a ranije ove godine optužen je za moguću zloupotrebu ugovora, što je Krah negirao, ali je slučaj prosleđen evropskoj Kancelariji javnog tužioca, piše "Politiko".  

Delegati na stranačkom skupu u Magdeburgu, takođe su podržali odluku da se AFD zvanično pridruži desničarskoj evroskeptičnoj grupi Identitet i demokratija (ID) u Evropskom parlamentu.

Krah je to nazvao pravim i logičnim korakom i dodao da želi da grupa postane dovoljno jaka kako bi njen glas mogao da se čuje i kako bi se sprečilo da protiv nje prave zaštitne koridore. Time je verovatno mislio na odluku vladajućih stranaka na prethodnim izborima u EU 2019. godine da se uspostavi koalicija koja bi zabranila da desničarski poslanici budu na rukovodećim mestima u EP.

Kako se dodaje, Krah je svoj govor uglavnom posvetio nacionalnim pitanjima poput povećanja zarada radnicima, ali je optužio EU da se previše meša u unutrašnja pitanja zemalja članica.

Podseća se da je popularnost AFD-a poslednjih meseci značajno porasla i da je stranka prema istraživanjima na drugom mestu po popularnosti među nemačkim partijama sa 20 odsto podrške ispitanika.  

Potpredsednica AFD-a Alis Vedel rekla je na skupu u nedelju da će stranka nastaviti da se razvija u susret izborima u EU i regionalnim u istočnim nemačkim državama.

Govoreći o politici EU, ona je rekla da njena stranka želi da pretvori EU u tvrđavu protiv migranata kako bi zaštitila "našu otadžbinu". Optužila je EU da je nedemokratska i založila se za zajednički stav desnice za "Evropu sastavljenu od domovina" i vraćanju nadležnosti EU nacionalnim vladama u kojima sede izabrani predstavnici naroda, kako je navela.

Pregovori jedino ispravno rešenje za rat u Ukrajini

Jedna od vodećih političarki AfD i poslanica stranke u Bundestagu, Beatriks fon Štorh, povodom kongresa stranke dala je intervju za "Dojče vele".

Ona je u intervjuu rekla da je trenutna poluparnost njene partije (nešto više od 20 odsto ispitanih bi na izborima glasalo za nju) između ostalog posledica razočaranja građana radom drugih stranaka.

Upitana za ekstremiste u redovima AfD, ona je rekla da u stranci "postoje problemi i da niko ne tvrdi da nije tako", ali da "to nije problem AfD", već da "je Nemačkoj potrebna drukčija usmerenost politike da bi napredovala".

Kada je reč o ruskoj invaziji na Ukrajinu, ona kaže da se njena stranka "zalaže za mirovne pregovore te da treba da radi diplomatija a ne oružje".

"Mi ne smatramo da isporuke oružja Ukrajini podržavaju mir", naglasila je, dodajući da misli kako u načelu svi hoće mir, ali da se tu radi o uglu gledanjana problem.

"Previše kriminalnih" ilegalno useljenih migranata

Fon Štorh je negirala da je njena stranka previše bliska ruskim zvaničnicima: "Neki predstavnici naše stranke su razgovarali sa njima. I mislim da je to ispravno."

Na pitanje novinara o imigraciji, Beatriks fon Štorh je rekla da Nemačka ne može da bez daljnjeg primi još nekoliko miliona imigranata, i da njena stranka pravi razliku između dve vrste imigranata: onih koji su dobro integrisani u društvo i daju svoj doprinos nemačkoj državi jer u tome vide i svoj interes, i onih koji su ilegalno u ovoj zemlji i ponašaju se kriminalno.

"Niko ne kaže da se svaki migrant koji je ilegalno došao u Nemačku" kriminalan, ali "takvih" ipak "ima previše". To prema njenim rečima građani vide, a druge stranke, kako je dodala, uglavnom ne zanima šta građani misle.

 

image