Svet

Sumnja u rezultat izbora u Španiji: Socijalisti traže ponovno brojanje glasova

Premijerova stranka je prethodno tražila od pokrajinskog izbornog odbora da ponovno pregleda glasačke listiće koji su proglašeni nevažećim, što su oni odbili zbog nepostojanja dokaza o nepravilnostima
Sumnja u rezultat izbora u Španiji: Socijalisti traže ponovno brojanje glasova© Tanjug/AP Photo/Manu Fernandez

Socijalistička partija premijera Španije Pedra Sančeza zatražiće od nacionalnog biračkog odbora da ponovo pregleda više od 30.000 glasova koji su proglašeni nevažećim u regionu Madrida, pošto je izgubila mesto u parlamentu – ono je pripalo Narodnoj partiji desnog centra, što je odlučeno posle prebrojavanja listića Španaca koji žive u inostranstvu, prenosi "Blumberg".

Ovaj gubitak komplikuje Sančezu put do reizbora. Da bi parlament izašao iz ćorsokaka u kojem se nalazi, premijeru je potreban najmanje jedan poslanik iz katalonske separatističke partije Junts koji su za sada uzdržani.

Rezultati glasanja uživo i putem pošte na opštim izborima održanim 23. jula doneli su Narodnoj stranci 136 mesta, a socijalistima 122 u parlamentu od 350 poslanika. U neobičnom preokretu glasovi u inostranstvu prebrojani pet dana po zatvaranju biračkih mesta pomogli su Narodnoj partiji da otme jedno mesto Sančezovim socijalistima u Madridu.

Socijalisti žele da se ponovnim pregledanjem glasačkih listića koji su proglašeni nevažećim smanji razlika od više od 1.000 glasova u odnosu na Narodnu partiju u madridskom okrugu. Prethodno je pokrajinski izborni odbor odbio isti zahtev premijerove stranke rekavši da nema dokaza o nepravilnostima.

"Želimo garancije. Ima 30.000 nevažećih glasova i želimo da ih vidimo", rekla je sekretarka socijalista iz Madrida Marta Bernardo za radio "Kadena ser".

Narodna partija desnog centra je osvojila većinu glasova na opštim izborima, ali ne i dovoljno za formiranje vlade. Smatra se da Sančez ima prednost u odnosu na svog konzervativnog protivnika Alberta Nunjeza Feiha u pregovorima s manjim strankama da podrže njegovu struju u parlamentu.

Ipak, Sančez se suočava s teškim pregovorima s Juntsom, koji zahteva referendum o nezavisnosti i amnestiju svog lidera Karlesa Pudždemona, koji je pobegao iz Katalonije nakon što je predvodio neuspešan pokušaj otcepljenja te regije 2017. godine.

Ako nijedan lider ne uspe da formira novu vladu u narednim nedeljama, novi izbori bi usledili verovatno već u decembru.

image