Sunak u potrazi za naftom i gasom: Najavio izdavanje stotine novih dozvola za njihovu eksploataciju

Čak i kad budemo dostigli nultu emisiju 2050, četvrtina naših energetskih potreba zadovoljavaće se iz nafte i gasa, rekao je premijer Riši Sunak

Velika Britanija dodeliće stotine novih dozvola za eksploataciju nafte i gasa u Severnom moru dok vlada premijera Rišija Sunaka nastavlja da se oslanja na fosilna goriva u svojoj energetskoj strategiji, piše "Politiko".

Britanski premijer rekao je da će izdavanje novih dozvola ojačati energetsku bezbednost i stvoriti nova radna mesta, kao i prostor za korišćenje i skladištenje ugljenika, ali je najava odmah naišla na kritike zelenih.

Očekuje se da će prva dozvola biti izdata na jesen, a trebalo bi da ih bude izdato ukupno više od 100.

"Čak i kad budemo dostigli nultu emisiju 2050, četvrtina naših energetskih potreba zadovoljavaće se iz nafte i gasa. Ali ima onih koji bi radije da oni dolaze iz neprijateljskih država, nego iz domaćeg okruženja", rekao je Sunak.

Odobravanje novih licenci za naftu i gas produbiće političke podele između vlade i opozicione Laburističke partije, koja ne podržava davanje dozvola za nova naftna i gasna polja, navodi se u tekstu. Laburisti su, međutim, naglasili da postojeće licence neće biti oduzete.

Ministar za nuklearnu energiju i mreže Endrju Bouvi rekao je za "Skajnjuz" da se neće izvinjavati zbog posvećenosti konzervativaca budućnosti Severnog mora, kao i da se u preporukama Komiteta za klimatske promene prepoznaje da će nafta i gas igrati značajnu ulogu u budućim dekadama.

Kako se navodi, komitet je u junskom izveštaju naveo da će Britaniji i dalje biti potrebni nafta i gas, ali da to "ne opravdava razvoj novih polja u Severnom moru".

Poslanik konzervativaca Kris Skidmor koji je vodio istraživanja o strategijama nulte emisije za britansku vladu, upozorio je da su dešavanja oko Severnog mora "pogrešna odluka u pogrešno vreme", kada ostatak sveta doživljava rekordne toplotne talase.

"To je na pogrešnoj strani buduće ekonomije koja će biti zasnovana na obnovljivim izvorima energije i zelenoj industriji, a ne na fosilnim gorivima. I na pogrešnoj strani istorije koja neće blagonaklono gledati na odluku donetu danas", uveren je Skidmor.

Velika Britanija je početkom januara obustavila uvoz tečnog naftnog gasa (TNG) iz Rusije, a London je ovu meru doneo kao deo odgovora "na ilegalnu invaziju na Ukrajinu".