Još jedno svetogrđe: Spaljen Kuran ispred švedskog parlamenta; "Ne treba da čekamo da ovo eksplodira"

Organizatori akcije, migranti iz Iraka, najpre su šutirali svetu knjigu, a zatim zapalili

Migranti iz Iraka spalili su danas Kuran u blizini zgrade parlamenta u Stokholmu, piše list "Aftonbladet".

"Danas su dve osobe zapalile Kuran u blizini švedskog parlamenta", navodi list.

Kako se dodaje, organizatori akcije, Salvan Momika i Salvan Najem - šutirali su svetu knjigu, a zatim zapalili. 

Stokholmska policija izdala je dozvolu za demonstracije, nakon čega je objavljeno da će Danska i Švedska ipak preduzeti mere za ograničavanje spaljivanja Kurana.

Danski ministar inostranih poslova Lars Loke Rasmusen izjavio je danas da se nada da će vladin predlog za ograničavanje spaljivanja Kurana u Danskoj pomoći u deeskalaciji rastućeg međunarodnog sukoba sa nekoliko muslimanskih zemalja.

Rasmusen je rekao da Danska to radi ne zato što se oseća da je pod pritiskom, već zbog toga što političke analize pokazuju da je to svima u najboljem interesu, preneo je Rojters.

"Ne treba samo da sedimo i čekamo da ovo eksplodira", naveo je Rasmusen.

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom izjavio je danas da je poslao pisma u svih 57 zemalja Organizacijem islamske saradnje (OIC) u kojima je, kako je naveo, objasnio pravo da se u Švedskoj održavaju okupljanja i osudio islamofobična dela.

Ministri inostranih poslova OIC sastaće se danas na vanrednom sastanku na kojem će se razgovarati o nedavnim dešavanjima u vezi sa spaljivanjem Kurana.

Podsećamo da nordijske zemlje ne mogu da spreče spaljivanje Kurana jer je u skladu sa ustavnim zakonima zaštićena sloboda izražavanja.

Danska vlada prethodno je saopštila da će nastojati da pronađe "pravno sredstvo" koje bi omogućilo vlastima da intervenišu na takvim protestima, ukoliko se smatra da mogu da dovedu do "značajnih negativnih posledica za Dansku, ne samo u pogledu bezbednosti".

Švedska vlada je ovoga meseca saopštila da ispituje slično rešenje, ali desničarske partije u obe zemlje osudile su te inicijative, pozivajući se na to da sloboda izražavanja ne može biti ugrožena.

U Danskoj i Švedskoj je u poslednjih nekoliko sedmica održano nekoliko protesta na kojima je Kuran spaljen ili na neki drugi način oskrnavljen, što je izazvalo negodovanje u muslimanskim zemljama, koje su zahtevale od nordijskih vlada da se to obustavi.

Podsetimo, ranije su anti-islamski aktivisti, pripadnici grupe "Danske patriote" zapalili Kuran ispred ambasade Egipta u Kopenhagenu, što je treći takav incident u Danskoj za manje od nedelju dana.

Danska vlada je saopštila da osuđuje skrnavljenje Kurana i da je reč o "provokativnim i sramotnim akcijama", uz ocenu da vlada nema moć da blokira nenasilne demonstrante.

"Sloboda govora tokom demonstracija ne uključuje samo verbalno izražavanje. Ljudi mogu da se izraze na različite načine, kao što je spaljivanje predmeta", rekla je profesorka prava na Univerzitetu u Kopenhagenu Trine Baumbah.

Osim toga, skrnavljenje i paljenje Kurana u Stokholmu krajem juna tokom proslave Kurban-bajrama izazvalo je reakciju u mnogim zemljama širom sveta. Irak je tražio od švedskih vlasti da izruče imigranta – organizatora akcije.

Incident su takođe osudili Alžir, Avganistan, Egipat, Indonezija, Liban, Sirija, Turska, Uzbekistan, generalni sekretar Lige arapskih država (LAS) Ahmed Abul Gejt i generalni sekretar Saveta za saradnju arapskih država Zaliva (GCC) Jassim al-Budaive.

Turski ministar spoljnih poslova Hakan Fidan rekao je da će islamske zemlje dati jedinstven odgovor na akcije skrnavljenja Kurana u evropskim zemljama nakon sastanka Organizacije islamske saradnje (OIC).