Svet

"Čemu ovo služi, a uz to i ne radi": Neslavna saga britanskih dronova "stražar"

Pad jednog primerka "stražara" u novembru 2022. godine, o kojem je javnost saznala tek sada, dovela je u pitanje cenu i efikasnost projekta koji su do sada već naveliko prevazišli komercijalni dronovi kakve za izviđanje koriste ruska i ukrajinska vojska
"Čemu ovo služi, a uz to i ne radi": Neslavna saga britanskih dronova "stražar"Getty © Matt Cardy/Getty Images

Pad britanskog drona "stražar" ("Watchkeeper") u novembru 2022. godine, a za koji je javnost saznala tek sad, doveo je u pitanje svrhu ovih dronova u britanskoj vojsci pošto im se srušio svaki sedmi primerak, piše "Telegraf".

Aktivista protiv dronova Kris Koul, čija je organizacija "Ratovi dronova" raskrinkala pad "stražara" do kojeg je došlo u novembru, kaže da treba postaviti "ozbiljna pitanja" o odnosu cene i kvaliteta koji ovaj program britanske vojske pruža.

Projekat koji je predstavljen kao "isplativo" rešenje za vojsku koštao 800 miliona funti 2005. godine, kada je poručen, ispostavio se više od pola milijarde funti skupljim, piše britanski list.

Povrh toga, stručnjaci ukazuju da su se neuporedivo jeftiniji, mali komercijalni dronovi u rusko-ukrajinskom sukobu pokazali efikasnijim u ulozi za koju je "stražar" razvijen, odnosno navođenje artiljerijskih udara, pogotovo što vojni izvori kažu da je "stražar" efikasan samo u savršenim vremenskim uslovima.

Britanski ministar odbrane vlade u senci Luk Polard optužio je svoje kolege konzervativce da su pokušali da zataškaju slučaj pada "stražara" u novembru.

"S obzirom na to da je od 2014. godine palo osam 'stražara', ozbiljno je zabrinjavajuće to što su ministri prikrili poslednju nesreću i nisu uspeli da izvuku pouke iz prethodnih grešaka kako bi se osiguralo da ovi dronovi mogu da čuvaju Britaniju dok se pretnje povećavaju", kaže laburistički političar.

"Telegraf" napominje da je "stražar" razvijen tokom invazije na Avganistan i da nije uzimao u obzir neprijateljske PVO sisteme koje Talibani nisu imali. Međutim, britanski list ističe da adekvatan neprijatelj nije ni bio potreban da bi se "stražari" uništavali, pošto se nijedan od padova u proteklih devet godina nije dogodio na bojnom polju.

Frensis Tusa, urednik biltena "Difens analajzis" šaljivo konstatuje da je za 1,35 milijardi funti, koliko je potrošeno na projekat "stražara", britanska vlada mogla kupiti 270.000 komercijalnih dronova za izviđanje kakve koriste ruska i ukrajinska vojska.

image