"Fajnenšel tajms": Trnovit je put Ukrajine u NATO, a u EU nemoguć

Kijevu će biti teško da ispuni formalne uslove za pristupanje EU posebno u pogledu vladavine prava i tržišne ekonomije

Ulazak u Evropsku uniju mogao bi biti još teži zadatak za Ukrajinu od ulaska u NATO, piše "Fajnenšel tajms".

Kako navodi autor teksta Toni Barber, Ukrajini će biti teško da ispuni formalne uslove za pristupanje EU posebno u pogledu vladavine prava i tržišne ekonomije.

Osim toga, najmanje devet drugih zemalja trenutno želi da se pridruži EU, posebno Albanija,  Moldavija, Crna Gora, Severna Makedonija, Srbija, Bosna i Hercegovina, Gruzija i Turska. 

"Uključivanje tolikog broja država u regionalnu organizaciju zahtevaće opsežne reforme institucija i zakonodavstva Evropske unije, za šta vlade i birači zemalja članica, po svemu sudeći, nisu spremni", rekao je Barber.

Prema njegovim rečima, Ukrajina, kao veliki proizvođač poljoprivrednih proizvoda i istovremeno jedna od najsiromašnijih zemalja u Evropi, ukoliko se pridruži, može preuzeti značajan deo subvencija (do 65 odsto budžeta EU) koje zemlje članice iz centralne i istočne Evrope trenutno primaju. 

"Takva perspektiva će verovatno izazvati protivljenje političkih partija i birača u ovim zemljama. Pitanje ugnjetavanja Mađara u Ukrajini može postati posebna prepreka na putu te zemlje ka EU", ističe Barber.

Kako je naveo, pitanje evrointegracija Ukrajine je najteže od svega sa čim se blok morao da se suoči u čitavoj 70-godišnjoj istoriji svog postojanja.

Naime, ranije je Evropska komisija, u svojim preporukama da se Ukrajini dodeli status kandidata za članstvo u EU, postavila uslov da zemlja mora da ispuni sedam uslova kako ga ne bi izgubila. 

Reforma pravosuđa je najsveobuhvatnija među uslovima EU: ukrajinska vlada treba da reformiše Ustavni sud, dovrši promene u Visokom savetu pravde i Visokoj kvalifikacionoj komisiji sudija i nastavi borbu protiv korupcije.

Naime, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je 28. februara 2022. godine potpisao aplikaciju za pristupanje Ukrajine EU. Sa druge strane, moldavska predsednica Maja Sandu takođe je u martu prošle godine potpisala zahtev za prijem republike u EU, uz napomenu da se proces evropskih integracija mora ubrzati. 

Šefovi država i vlada Evropske unije na samitu u Briselu 23. juna 2022. odobrili su davanje statusa kandidata za pridruživanje uniji Ukrajini i Moldaviji.