Nova najava razgovora o ukrajinskom mirovnom planu u Saudijskoj Arabiji

Još jedan njujorški list najavljuje sastanak bez učešća Rusije

Posle "Volstrit džornala" i "Njujork tajms" piše da će Saudijska Arabija ovog vikenda, 5. i 6. avgusta, organizovati razgovore o ukrajinskom mirovnom planu.

Po rečima trojice neimenovanih diplomata sastanak će se održati u priobalnom gradu Džedi, a pozvano je nekoliko zemalja – Sjedinjene Države i evropske nacije, uz Brazil, Kinu i Indiju, premda se još ne zna tačan spisak zvanica.

Među pozvanima su, dakle, i države koje su se oduprle američkom i evropskom pritisku da izoluju Rusiju zbog rata s Ukrajinom, a tog opredeljenja je i zemlja domaćin navodnog sastanka.

Takođe, evidentno je da Rusija nije među zvanicama. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov prokomentarisao je za TASS da će njegova zemlja "imati na oku ovaj sastanak".

Sličan događaj održan je u junu u Kopenhagenu.

I šef kabineta ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Andrej Jermak izjavio da će u Saudijskoj Arabiji biti održan sastanak o sprovođenju mirovnog plana njegove zemlje "za obnavljanje trajnog i pravednog mira", uz prisustvo savetnika za nacionalnu bezbednost i političkih savetnika svetskih lidera.

Ukrajinski plan od deset tačaka predviđa da Rusija bude proglašena odgovornom za ratne zločine, te da Moskva vrati sve osvojene ukrajinske teritorije, ali i plati ratnu odštetu.

Sastanak je, konstatuje "Njujork tajms", još jedan primer napora saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana da se pozicionira kao uticajni globalni lider i da njegova kraljevina dobije ulogu posrednika u rešavanju najvažnije svetske krize. 

Bin Salman je u maju ugostio Zelenskog na samitu arapskih država, gde je ukrajinski lider pozvao bliskoistočne nacije da stanu uz njegovu zemlju protiv Rusije.

Takođe, kao i mnoge zemlje ovog regiona, Saudijska Arabija održava bliske veze s Rusijom, s kojom dogovara cenu nafte u okviru inicijative OPEK plus.