Evropska demokratija: Lista kandidata za izbore pod nadzorom obaveštajne službe

AfD je izabrala svojih prvih 15 kandidata za evropske izbore u Magdeburgu u subotu i nedelju

Opoziciona desničarska Alternativa za Nemačku (AfD) je tokom vikenda održala prvi deo velike skupštine stranke, koja obuhvata dve menifestacije: kongres stranke i odabir kandidata evropske parlamentarne izbore.

Šef nemačke obaveštajne agencije Tomas Haldenvang izjavio je za medije da je poslednji stranački skup AfD-a još jednom dokazuje njihovu procenu da unutar stranke postoje jake antiustavne struje čiji uticaj nastavlja da raste.

Kako je dodao za nemačku agenciju DPA, a prenosi "Frankfurter algemajne cajtung", još nije finalizirana kompletna lista kandidata i program stranke za izbore za Evropski parlament.

"Međutim, već je jasno da će ljudi koji su u prošlosti privlačili pažnju stavovima koji nisu kompatibilni s našim slobodnim, demokratskim ustavnim poretkom, biti deo AfD grupe u predstojećem Evropskom parlamentu”, rekao je Haldenvang, koji je na čelu Saveznog zavoda za zaštitu Ustava (BfV).

AfD je izabrala svojih prvih 15 kandidata za evropske izbore u Magdeburgu u subotu i nedelju. Sastanak je prekinut u nedelju uveče, a od petka treba da bude izabrano još oko 15 kandidata.

Desničarski političar Maksimilijan Krah izabran je u subotu za glavnog kandidata AfD-a na evropskim izborima 2024. godine, osvojivši podršku više od 65 stranačkih delegata.