Nova anketa pokazuje: Tramp daleko najvoljeniji "crveni" kandidat, Desantisova popularnost opada

Anketa pokazuje da 54 odsto pristalica Republikanske stranke podržava Trampa, dok Desantisa favorizuje svega 17 odsto

Nova anketa pokazuje da je bivši predsednik SAD Donald Tramp daleko najpopularniji republikanski kandidat, kao i da njegova popularnost raste, dok zainteresovanost "crvenih" glasača za Rona Desantisa opada.

Tramp se pokazao kao najpopularniji kandidat kod svake demografske grupe iz ankete koju su sproveli koledž Sijena i "Njujork tajms".

Anketa pokazuje da 54 odsto pristalica Republikanske stranke podržava Trampa, dok Desantisa favorizuje svega 17 odsto, produbivši tako jaz između bivšeg predsednika i guvernera Floride. 

Bivšeg potpredsednika Majk Pens, bivšu ambasadorku u UN Niki Hejli i senatora iz Južne Karoline Tima Skota podržava po tri odsto glasača, prenosi "Blumberg".

Ovaj medij napominje da je Tramp vodio u svakoj anketi republikanskih glasača od sredine marta, dodavši da je njegova popularnost porasla sa jednocifrenih brojeva, dok Desantisova popularnost pada u skorašnjim anketama.

Tramp je u novoj anketi vodio i kod "crvenih" muškaraca i kod žena; među svim ljudima nezavisno od nivoa prihoda; kako kod stanovnika ruralnih područja tako i onih iz prigradskih naselja i gradova, bilo sa Srednjeg zapada, severoistoka, juga ili zapada zemlje, i nezavisno od nivoa obrazovanja ili orijentacije liberalno/konzervativno.

Najmanji uspeh je zabeležio među belim diplomcima (37 odsto u odnosu na Desantisovih 25 odsto), glasača starosne dobi između 34-44 godine (41 odsto u odnosu na Desantisovih 28 odsto), i liberalnih/umerenih republikanaca (35 odsto u odnosu na Desantisovih 17 odsto).