Svet

Iran podržao saudijsku mirovnu inicijativu za Ukrajinu

Iran će podržati svaki pokušaj da se pronađe mirno rešenje ukrajinskog sukoba, uključujući i predstojeće mirovne pregovore u Saudijskoj Arabiji, rekao je portparol MSP Irana Naser Kanani Čafi
Iran podržao saudijsku mirovnu inicijativu za Ukrajinuwww.globallookpress.com © Jerzy Dabrowski/ZUMAPRESS.com

Iran će podržati svaki pokušaj da se pronađe mirno rešenje ukrajinskog sukoba, rekao je u ponedeljak portparol ministarstva spoljnih poslova te zemlje Naser Kanani Čafi.

On je dodao da to uključuje i predstojeće mirovne pregovore u Saudijskoj Arabiji, koji ne uključuju Rusiju.

Moskva je u međuvremenu saopštila da će pažljivo pratiti pregovore koji će se održati u Džedi početkom sledećeg meseca.

"Ostaje da se vidi koje su ciljeve postavili i o čemu organizatori planiraju da razgovaraju", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, istakavši da je svaki pokušaj da se doprinese mirnom rešenju "zaslužan pozitivne ocene."

Kako je izvestio "Volstrit džornal", Saudijska Arabija planira da bude domaćin međunarodnih mirovnih pregovora o Ukrajini 5. i 6. avgusta, kao i da je oko 30 zemalja navodno već pozvano da učestvuje u tom događaju.

U pregovore će navodno biti uključene SAD, koje će predstavljati američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan, EU i zemlje iz Azije, Afrike i Latinske Amerike, tvrdi list. Rusija, naime, nije pozvana na pregovore.

Američki medij opisuje događaj kao nastavak sličnog sastanka koji se održao u Kopenhagenu krajem juna, gde su Kijev i njegove zapadne pristalice pokušale da promene stav zemalja u razvoju, a koje su do sada bile neutralne po pitanju Ukrajine.

Očekuje se da će se diskusije voditi oko predloga od 10 tačaka ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Plan zahteva da Rusija povuče svoje snage na granice na koje bi odredila Ukrajina, da plati reparacije i da se podvrgne sudovima za ratne zločine. Moskva je više puta odbacila te uslove kao nerealne i istakla da plan Zelenskog znači da Kijev ne želi da se uključi u smislen dijalog.

Predsednik Vladimir Putin je, u međuvremenu, naglasio da Rusija ostaje otvorena za pronalaženje diplomatskog rešenja, uz napomenu da su Ukrajina, SAD i NATO aktivno odbijali da razgovaraju sa Moskvom.

image