Svet

Finska ne planira razmeštanje nuklearnih glava na svojoj teritoriji

Prethodno su lideri Finske i Švedske izjavili da ne bi odbili da na svojoj teritoriji omoguće raspoređivanje nuklearnog oružja NATO snaga
Finska ne planira razmeštanje nuklearnih glava na svojoj teritorijiwww.globallookpress.com © © IMAGO/Antti Yrjönen

Finska tvrdi da ne planira da razmesti nuklearne bojeve glave na svojoj teritoriji kada se pridruži Severnoatlantskom savezu i da takav predlog nije ni dobila, izjavili su visoki zvaničnici finske vlade.

Govoreći na konferenciji za novinare u Helsinkiju u četvrtak, ministar odbrane Anti Kaikonen i ministar inostranih poslova Peka Havisto ponovili su da Finska namerava da se pridruži Alijansi sa punim obavezama i da "neće tražiti izuzeće". Ali ta zemlja ima veoma stroge zakone kada su u pitanju nuklearni materijali, tvrde zvaničnici, a vlada u ovoj fazi ne predlaže nikakve izmene zakona.

Ne bi odbili nuklearno oružje NATO-a na svojoj teritoriji

Prethodno su, na zajedničkoj konferenciji za novinare posle 74. redovne sednice Nordijskog saveta u Helsinkiju, lideri Finske i Švedske izjavili da "ne bi odbili da na svojoj teritoriji u blizini granica sa Rusijom omoguće raspoređivanje nuklearnog oružja NATO snaga."

Tada su Švedska i Finska saopštile su da "neće tražiti izuzeće od mogućnosti da se na njihovim teritorijama postavi nuklearno oružje u blizini granica sa Rusijom."

Finska premijerka Sana Marin, odgovarajući na direktno pitanje o mogućnosti raspoređivanja nuklearnog oružja u Finskoj, rekla je da Helsinki "ne postavlja preduslove za članstvo u NATO."

Premijer Švedske Ulf Kristerson izjavio je da o ovom pitanju "deli stav Finske", dodajući da njihove zemlje treba da "prihvate sve mogućnosti koje ima NATO."

Finska će učestvovati u svim operacijama NATO-a

Finska vlada je u četvrtak donela predlog zakona o pridruživanju NATO-u.

"Već sada pripremamo ovaj zakon kako bismo osigurali da Finska bude spremna da se pridruži, kada sve zemlje završe proces ratifikacije“, rekao je Havisto. "Kao članica, Finska će u potpunosti učestvovati u operacijama NATO-a i nastaviće da održava i razvija sopstvenu snažnu odbranu", rekao je on.

Finska je zatražila članstvo u alijansi u maju, zajedno sa susednom Švedskom. Kao razlog je navela zabrinutost zbog "ruske invazija na Ukrajinu". Za članstvo skandinavskih zemalja i dalje je potreban pristanak Turske i Mađarske, a Turska je u četvrtak saopštila da još nisu ispunjeni uslovi za prijem ovih zemalja, budući da nijedna osoba koje je zahtevala Ankara nije izručena Turskoj.

image