Finska ne planira razmeštanje nuklearnih glava na svojoj teritoriji

Prethodno su lideri Finske i Švedske izjavili da ne bi odbili da na svojoj teritoriji omoguće raspoređivanje nuklearnog oružja NATO snaga

Finska tvrdi da ne planira da razmesti nuklearne bojeve glave na svojoj teritoriji kada se pridruži Severnoatlantskom savezu i da takav predlog nije ni dobila, izjavili su visoki zvaničnici finske vlade.

Govoreći na konferenciji za novinare u Helsinkiju u četvrtak, ministar odbrane Anti Kaikonen i ministar inostranih poslova Peka Havisto ponovili su da Finska namerava da se pridruži Alijansi sa punim obavezama i da "neće tražiti izuzeće". Ali ta zemlja ima veoma stroge zakone kada su u pitanju nuklearni materijali, tvrde zvaničnici, a vlada u ovoj fazi ne predlaže nikakve izmene zakona.

Ne bi odbili nuklearno oružje NATO-a na svojoj teritoriji

Prethodno su, na zajedničkoj konferenciji za novinare posle 74. redovne sednice Nordijskog saveta u Helsinkiju, lideri Finske i Švedske izjavili da "ne bi odbili da na svojoj teritoriji u blizini granica sa Rusijom omoguće raspoređivanje nuklearnog oružja NATO snaga."

Tada su Švedska i Finska saopštile su da "neće tražiti izuzeće od mogućnosti da se na njihovim teritorijama postavi nuklearno oružje u blizini granica sa Rusijom."

Finska premijerka Sana Marin, odgovarajući na direktno pitanje o mogućnosti raspoređivanja nuklearnog oružja u Finskoj, rekla je da Helsinki "ne postavlja preduslove za članstvo u NATO."

Premijer Švedske Ulf Kristerson izjavio je da o ovom pitanju "deli stav Finske", dodajući da njihove zemlje treba da "prihvate sve mogućnosti koje ima NATO."

Finska će učestvovati u svim operacijama NATO-a

Finska vlada je u četvrtak donela predlog zakona o pridruživanju NATO-u.

"Već sada pripremamo ovaj zakon kako bismo osigurali da Finska bude spremna da se pridruži, kada sve zemlje završe proces ratifikacije“, rekao je Havisto. "Kao članica, Finska će u potpunosti učestvovati u operacijama NATO-a i nastaviće da održava i razvija sopstvenu snažnu odbranu", rekao je on.

Finska je zatražila članstvo u alijansi u maju, zajedno sa susednom Švedskom. Kao razlog je navela zabrinutost zbog "ruske invazija na Ukrajinu". Za članstvo skandinavskih zemalja i dalje je potreban pristanak Turske i Mađarske, a Turska je u četvrtak saopštila da još nisu ispunjeni uslovi za prijem ovih zemalja, budući da nijedna osoba koje je zahtevala Ankara nije izručena Turskoj.