Svet

Orvelovo Ministarstvo istine u Americi

Malo poznata agencija pri Ministarstvu za unutrašnju bezbednost SAD zadužena je za cenzuru "nedozvoljenog narativa"
Orvelovo Ministarstvo istine u Americiwww.globallookpress.com © John Gibbins

Ministarstvo za unutrašnju bezbednost Sjedinjenih Američkih Država pojačava napore da obuzda govor koji drži za opasan, pokazala je istraga nezavisnog portala "Intersept".

"Intersept" je došao u posed delimično cenzurisanog zapisnika sa sastanka Savetodavnog komiteta za sajber bezbednost koji radi za Agenciju za sajber bezbednost i infrastrukturnu bezbednost (CISA) pri Ministarstvu za unutrašnju bezbednost SAD.

Zabeleške sa sastanka otkrivaju nastojanja da se američka "kritična infrastruktura" zaštiti od "dezinformacija". Pominju se telekomunikaciona infrastruktura (uključuje internet) i infrastruktura javne zdravstvene zaštite kao polja kojima je neophodna zaštita od "pogrešnog govora". U suštini, nastavlja se s radom kratkotrajnog i kontroverznog Odbora za upravljanje dezinformacijama (april–avgust 2022), koji je stekao nadimak Ministarstvo istine, navodi Rakel Mardsen u autorskom tekstu za RT.

Na osnovu pravila koja propisuje CISA, svako ko otkrije dokaze, informacije ili zapažanja koja su u suprotnosti sa zvaničnim stavovima američke vlade mogao bi da se smatra trgovcem lažne informacije.

Fokus je na narativima koji se tiču kovida 19, vakcine protiv ove bolesti, povlačenja američkih trupa iz Avganistana i umešanosti SAD u sukob u Ukrajini. Dakle, tema koje izazivaju obilje legitimnih kritika i veliku podeljenost u društvu. I u vezi s kojima se zaista ispostavilo da zvanični podaci mahom nisu bili istiniti. Niti je vakcina sprečila zaražavanje koronom, niti su SAD pobedile u Avganistanu već se sramno povukle i ustupile vlast talibanima.

Otkrivene informacije ukazuju i da Ministarstvo unutrašnje bezbednosti SAD planira da pojača cenzuru "kritičnih" poruka na Fejsbuku i Instagramu.

Američke vladine agencije zapravo sprovode istu vrstu represije za koju kritikuju druge.

Sve navedeno ide u prilog očiglednim merama kolektivnog Zapada – uplitanje državnih aparata za sprovođenje zakona kako bi se osiguralo da zvanična propaganda bude neosporna i onlajn.

image