Svet

Investicioni gigant "BlekRok" na udaru Kongresa: Pomažu u razvoju "neprijateljskih" kineskih firmi

Penzioni fondovi Amerikanaca navodno pomažu razvoj kineskih kompanija za koje SAD tvrde da krše ljudska prava i ugrožavaju njihovu bezbednost
Investicioni gigant "BlekRok" na udaru Kongresa: Pomažu u razvoju "neprijateljskih" kineskih firmiGetty © Andrew Burton / Staff

Kongresni komitet istražuje najvećeg svetskog menadžera imovine i vrhunskog sastavljača indeksa berze zbog omogućavanja američkih ulaganja u kineske kompanije koje je američka vlada optužila za jačanje kineske vojske i kršenje ljudskih prava.

Komisija Predstavničkog doma za Komunističku partiju Kine obavestila je "BlekRok" i MSCI da se njihove aktivnosti istražuju, piše "Volstrit džornal" pozivajući se na obaveštenja u koja je imao uvid.

Iako komitet nema ovlašćenja za donošenje zakona, on ima ovlašćenja za izdavanje sudskih poziva i dobio je dvostranačku podršku za svoje inicijative. Cilj istrage je da se prikupe činjenice koje bi mogle da utiču na politiku SAD u Kini, uključujući i tokove američkog kapitala.

Komisija je obavestila kompanije da njihove aktivnosti finansiraju više od 60 kineskih kompanija koje su američke agencije izdvojile kao problematične iz bezbednosnih razloga ili zbog ljudskih prava.

Usmeravajući "masovne tokove američkog kapitala" u takve kineske entitete, američke firme "pogoršavaju već značajnu pretnju po nacionalnu bezbednost i podrivaju američke vrednosti", navodi se u pismima.

Kroz pet fondova, "BlekRok" je uložio više od 429 miliona dolara u takve kineske kompanije, utvrdio je panel.

"BlekRok" upravlja imovinom od više od devet biliona dolara i milioni Amerikanaca mu poveravaju svoju ušteđevinu. Kompanija je u saopštenju navela da je sarađuje sa komitetom. "Većina investicija naših klijenata u Kini je preko indeksnih fondova, a mi smo jedan od 16 menadžera imovine koji trenutno zastupaju američke indeksne fondove koji investiraju u kineske kompanije", navode iz "BlekRoka".

MSCI barata sa hartijama od vrednosti koje mnogi investitori koriste kao osnovu za svoje portfelje. Procenjuje se da je vrednost njihove imovine više od 13 biliona dolara.

Komitet za Kinu, koji je osnovan ove godine, sve više cilja na ulogu američkih kompanija i finansijskih institucija u podsticanju uspona Kine.

Prošle nedelje, Senat se u načelu dogovorio o predlogu zakona koji bi zahtevao od određenih američkih subjekata da obaveste Ministarstvo finansija o ulaganjima u osetljive tehnologije u "neprijateljskim" zemljama kao što je Kina. Lobiranje poslovne zajednice do sada je uspevalo da spreči pokušaje da se preispitaju ili blokiraju takve investicije.

Komitet ilustruje promenu u stavu Vašingtona koji je nekada podržavao poslovne veze SAD sa Kinom, ali sada neke investicije vide kao suprotne interesima SAD.

image