Obećanje ludom radovanje: Američko i zapadno oružje dominira u napadu na rusku teritoriju

Bajdenova administracija se približava ivici šireg rata u Evropi, ako su ciljevi Vašingtona onakvi kakvim se čine, diplomatsko rešenje sukoba postaje sve manje verovatno, piše "Ejža tajms"

Uprkos obećanjima Vašingtona, kijevski režim koristi američko i zapadno oružje za napade na rusku teritoriju, piše kolumnista Stiven Brajen za "Ejža tajms".

"Pentagon kaže da američko oružje neće biti upotrebljeno protiv ruske teritorije, ali ovo je čista laž. Američke bespilotne letelice i krstareće rakete kao što je HIMARS, plus kasetna municija koju isporučuju SAD svakodnevno koristi za gađanje ruske teritorije", navodi on.

Dodaje da je isti slučaj i sa britansko-francuskim raketama "storm šedou", a Vašington ne može da objasni šta američki špijunski dron "global hok" radi na ruskoj teritoriji. "Verovatno pomaže Ukrajini pri ciljanju ruskih pozicija, vojnih i civilnih", predlaže autor.

On napominje da SAD otvoreno priznaju da su planirale isporuku pomorskih dronova-kamikaza kakvi su korišćeni za napad na Krimski most, što predstavlja još jedan napad na Rusiju.

Ništa od ovoga, međutim, nije promaklo Moskvi, ističe se u listu iz Hongkonga, i podseća na stav Kremlja koji smatra da je u proksi ratu sa NATO-om.

"Dakle, bez obzira šta kažu Pentagon ili Vašington, Bajdenova administracija se približava ivici šireg rata u Evropi", zaključuje autor i dodaje da, ako su ciljevi Vašingtona onakvi kakvim se čine, diplomatsko rešenje sukoba postaje sve manje verovatno.

Moskva je u više navrata upozoravala da sve zemlje zemlje koje naoružavaju kijevski režim time učestvuju u sukobu i samo ga time produžavaju.

Sa druge strane, zapadne vlade su pravdale mnogobrojne eskalatorne korake u vidu pružanja sve naprednijih sistema naoružanja Kijevu tvrdnjama da se oni neće koristiti za napade na teritoriju Ruske Federacije.